L
tVn
Wageningen - Vitesse
I
De Nederlandse wollen japon doet voor
de buitenlandse niet onder
VOOR DE VROUW
A. W. de Haas
borduursters
en naaisters
ZIEKENKOSTJES
A. H. VAN WAGENSVELD
TWEEDE BLAD „DE VALLEI"
VRIJDAG 29 JANUARI 1960
Nr. 8
Qersoin
.Drecse.
Modeiia
Kleur en fleur in en aan uw
huis door email
AUTORIJLES
«Het Centrum«
tï
Confectie-atelier
VAN OFFEREN
SCHERPENZEEL
BUURTLAAN-W. 113 - VEENENDAAL
De Nederlandse confectie laat zich, wat het veelomstreden gebied der wollen japon
betreft, de laatste jaren van een steeds betere kant zien. Geheel in lijn met de soepele,
weinig accentuerende mode heeft men kleding ontworpen, die door zijn eenvoud,
goede wollen materialen en coupe de distinctie heeft, waarnaar iedere goedgeklede
vrouw streeft.
Als wij de, ook in vroeger jaren reeds opzienbarende collectie van enkele voor
aanstaande japonnenfabrikanten buiten beschouwing laten, valt het onmiddeljjk op
dat er allerwegen een streven merkbaar is om een betere kwaliteit japon te maken,
uit kwalitatief betere stoffen, uit wollen stoffen dus.
Dat heeft weer ten gevolge dat het model eenvoudiger en
daardoor gedistingeerder kan zijn. Want mooie, soepel vallende
wollen stoffen, dan wel een goede wevenit of jersey hebben
geen ingewikkelde verwerkingen van node. De wollen stof
spreekt voor zichzelf al genoeg. Dit streven in de produktiesector
naar hogere kwaliteiten is een verschijnsel dat men in onze hui
dige maatschappij allerwegen aantreft. Het is ten nauwste ver
bonden met het hoger worden van de levensstandaard.
Wat de japonnencollecties betreft worden de fabrikanten
bovenvendien, althans naar onze mening, beïnvloed door het feit
dat er thans zoveel combinaties van mantel met japon of japon
met jasje gemaakt worden. Het komt namelijk meer en meer
voor dat mantelfabrikanten daardoor ook japonnen in hun pro-
duktieprogramma opnemen. Die japonnen zijn dan dikwijls zeer
geslaagd van model, en vooral: eenvoudig. En dat is nu juist iets,
waar de huidige mode om vraagt. Aan de andere kant zien wij
in japonnencollecties weer bijpassende mantels opduiken.
Het is duidelijk dat deze ontwikkeling alleen maar gunstig op
de kwaliteit van het gebodene kan werken. Want hoe groter het
aanbod, hoe groter ook de stimulans om tot iets goeds te komen.
Er is dan ook geen enkele reden waarom een etiket, dat een pro-
dukt tot buitenlands fabrikaat stempelt, meer indruk zou moeten
maken dan de aankondiging dat het van Nederlandse origine is.
Nederland heeft op dit moment een aantal wollen japonnen
collecties, die voor het allerbeste wat het buitenland biedt zeker
niet onderdoen. De prijs is bovendien naar verhouding niet on
belangrijk lager. Een mooi wollen japon of deux pieces is daar
door voor iedereen bereikbaar en heeft bovendien het voordeel
een zeer groot deel van het jaar gedragen te kunnen worden.
Wij zijn allen kort van memorie. Daarom is het goed ons nog
weer eens te herinneren dat zomers als die van 1959 zeldzamer
zijn dan de veelgenoemde witte raaf. Normalerwijze is een wol
len japon in de koele Nederlandse zomer dan ook een dankbaar
bezit. Wij laten thans enkele voorbeelden zien.
Links boven: Een japon van dubbele rij knopen en een doorge
regen ceintuur, sluitend met strik. Hij is gemaakt van een grijs-
beige-rose wollen materiaal met mohair lussen en rendierhaar
als garnering. De fabrikant is Nouvelta.
Rechts boven: Een japon voor de liefhebbers van de wijde rok,
gemaakt uit een rode wollen stof met lange motair haren, door
Geerlings. In de taille kleine zakjes.
Links onder: Gerson Dreese maakte deze japon uit een groen
wollen natté weefsel met rendierhaar. De grote kraag is lager
aangehecht dan de bovenkant van het lijfje, waardoor er a.h.w.
een modestie ontstaat.
Midden onder: Eenvoudig, gedistingeerde chemisier uit een dun
ne ivoorkleurige wollen stof, een creatie van Jolo Couture. De
plooien beginnen reeds in de schoudernaad.
Rechts onder: Een japon met stropdas-effect door Modelia. De
lijn van de stropdas wordt voortgezet in de ruimteverwerking
van de rok. Het materiaal is een paars wollen kamgaren struc
tuurweefsel.
De huidige tijd met zijn eenvoudige
en strakke vormgeving vraagt niet al
leen kleur voor gebruiksvoorwerpen,
maar ook voor gebouwen en woonhui
zen. En allerwege komen wij die kleur
steeds meer tegen, zowel in de stad als
daarbuiten, zij het niet altijd even
fraai. Immers, het kleur geven aan
voorwerpen, die aan de buitenlucht
zijn blootgesteld is geen sinecure. Een
oplossing is het gebruik van geëmail
leerde stalen bouwpanelen, die worden
onderscheiden in bekledingsplaten en
paneelwanden.
De bekledingspanelen zijn geëmail
leerde ijzeren panelen, bestemd voor
de bekleding van - veelal oude - ge
vels, die zo gemoderniseerd kunnen
worden. Zij worden* al of niet van
isolerend materiaal voorzien en aan de
buitenzijde aangebracht. Daarachter is
de klassieke spouwmuur. Met deze pa
nelen zijn ook tal van fraaie oplossin
gen te vinden voor de afwerking van
betonconstructies, balcons e.d. Paneel-
wanden bestaan meestal uit dubbele
panelen die tezamen een niet-dragende
wand vormen en passend in het bouw-
skelet worden aangebracht, zoals de
ramen. Het buitenoppervlak bestaat
uit een geëmailleerde ijzeren plaat, de
„inhoud" uit een isolatiemateriaal en
de buitenzijde vaak ook uit geëmail
leerde ijzeren plaat of een ander ma
teriaal. Het grote voordeel is dat deze
anders dan een bijzonder soort glas,
waarmee van ijzer vervaardigde voor
werpen worden bedekt in de vorm van
een dun laagje, dat het ijzer beschermt
tegen het roesten en tegen inwerking
van bepaalde bestanddelen. Het is reu
keloos en smakeloos en werkt op geen
enkele wijze in op bijvoorbeeld het
voedsel dat in een pan wordt gekookt.
MODERNE VORMGEVING EN
KOUDGREEP HANDVATTEN
De vormgeving in de geëmailleerde
huishoudelijke artikelen is zeer mo
dern, terwijl de kleuren fris en fleurig
zijn en blijven. Daar zijn de select-
pannen in een set die zo van het for
nuis op de tafel kan worden geplaatst.
Zij zijn een lust voor het oog en een
werkbesparing bij het afwassen; die
alleraardigste en fleurige theepotten
en koffiekannen, hele keukenuitzetten
in velerlei kleur en vormgeving en de
pannen met koudgreephandvatten, zo
dat ze gemakkelijk te hanteren zijn; de
wasmachines en centrifuges en de vol
ledige afwas-, spoel- en droogmachines
voor het vaatwerk.
Even heeft het er naar uitgezien of
email het kind van de rekening dreigde
te worden, maar het heeft zijn plaats
weer gevonden - en zich daar stevig
genesteld - in en aan het huis van de
moderne Nederlander en dit alles dank
zij het vakmanschap van de Neder
landse fabrikanten, die niet geaarzeld
hebben oude, platgetreden paden te
verlaten en zich aan te passen aan de
eisen die de huidige tijd stelt aan doel
matigheid, hygiëne en vormgeving.
CONTRACT VAN 8 MILJOEN POND
In Londen is dezer dagen een con
tract getekend ter waarde van acht
miljoen Pond voor de levering van
twee complete bietsuikerfabrieken aan
de Sovjet-Unie. De ondertekenaren
waren Techmashimport uit Moskou en
Vickers and Bookers Limited uit Groot
Brittannië. Dit contract volgt op een
bestelling, die eerder in december door
dezelfde firma werd ontvangen voor
bietsuikermachinerieën ter waarde van
500.000.
NIEUW BRANDMELDINGSSYSTEEM
VOOR FABRIEKEN
Een nieuw brandmeldingssysteem dat
gebruik maakt van een elektrische kring
die verbonden is met een aantal kleine
detectors die aan plafonds zijn opgehan
gen en een controlepaneel waarop de
plaats waarop de brand is uitgebroken
wordt aangegeven is dezer dagen in een
fabriek te Middlesex geïnstalleerd. De
brandweerdienst van de fabriek weet
thans binnen enkele seconden waar hun
aanwezigheid vereist wordt en heeft zo
doende alle kans om een brand in de
kiem te smoren. De detectors van dit
nieuwe systeem reageren zeer snel op de
warme lucht afkomstig van het begin van
de brand en stellen onmiddellijk de licht
jes op het controlepaneel fti werking, die
precies de plaats van de brand aangeven.
Bij de standaarduitvoering reageren de
detectors op de gestegen temperatuur
door de stroomkring te verbreken door
middel van een verbinding die bij een
geringe temperatuursverhoging smelt. In
gewikkelde detectors, die bestemd zijn
voor installatie in fabrieken waar meer
brandgevaar is hebben twee-metalige
strips die ruimte laten voor temperatuurs-
schommelingen van het klimaat.
Voor
VEENENDAAL, ARNHEM,
AMERSFOORT
M. VAN BEEK
Kostverloren 8, Veenendaal
Tel. 3068
VOOR UW
Select-pan en koffiekan in moderne
vormgeving en kleur.
platen bestendig zijn tegen alle weers
invloeden, ongelimiteerde mogelijk
heden bieden voor het werken met
kleur en heel gemakkelijk gereinigd
kunnen worden met een waterspuit.
Deze geëmailleerde bouwpanelen wor
den in Nederland in licentie gemaakt
door een fabriek in Dieren. Een voor
beeld van toepassing is het nieuwe
GAK-kantoor te Arnhem.
OOK BINNENSHUIS
Ook binnenshuis kan men deze ge-
emailleerde panelen in alle mogelijke
kleurschakeringen toepassen, bijvoor
beeld als scheidingswand, deurbekle
ding e.d. Maar email treft men in vrij
wel elke woning aan in de vorm van
huishoudelijke artikelen. Het is niets
met auto's zijn wij
SPECIAAL ingericht
4-8 pers. auto's disponibel
Tevens inlichtingen ver
krijgbaar (ook 's avonds)
Dr. Colijnstraat 47 en
J. P. C. Leinweberstraat 79
N.V. v/h Fa. Wed.
Kerkewijk 91, Telef. 2845
VEENENDAAL
vraagt enige
of meisjes die hier
voor opgeleid willen
worden.
Aanm.: Leinweberstraat 57,
Veenendaal (tijdens kan
tooruren).
GROENE WOESTIJNEN DOOR
ONTDEKKING
VAN BRITSE SCHEIKUNDIGE
Een ontdekking van een Britse schei
kundige zal er misschien toe leiden dat
zanderige onvruchtbare gebieden tot
vruchtbaar land kunnen worden gemaakt.
Deze voorspelling is gedaan in het laatste
nummer van het internationale landbouw-
orgaan „World Crops", dat in Groot Brit
tannië wordt gepubliceerd. Bij toeval
bracht een Engelse scheikundige vermi-
culite een mica-achtig mineraal op
een kale zanderig stuk heideland en bin
nen enkele maanden stond er gras op.
Vermiculite wordt reeds door vele tuin
ders gebruikt voor wortelvorming en om
vochtigheid en lucht vast te houden. Op
het dorre land moet eerst water worden
aangebracht. Een warme zon zou weinig
kans krijgen om dit water te doen ver
dampen wanneer vermiculite eenmaal
door de aardkorrels is opgenomen. Eerst
zou er een grove grassoort, zoals helm,
moeten worden geplant; wanneer deze
afsterven zou er een rudimentaire aarde
worden gevormd waarop later gras zou
kunnen groeien.
Het bereiden van de maaltijden voor de
zieke.
Aangezien een zieke gewoonlijk meer
vatbaar is voor infectie dan een gezond
mens worden aan de bereiding van het
voedsel hoge hygiënische eisen gesteld.
Maak het voedsel voor de zieke in een
zindelijke, opgeruimde omgeving klaar.
Was Uw handen vóór U er aan begint.
Maak groente en vruchten zorgvuldig
schoon. Warm geen melk of ander voed
sel in pannen, die niet geheel schoon zijn.
Wees erop bedacht, dat de smaak van
de patiënt veranderd kan zijn. Houdt
hiermede rekening met het afmaken van
de gerechten. Maak ze niet erg vet, erg
zout, erg zoet of erg zuur. Dikwijls wor
den gerechten met een weinig uitkomen
de smaak het meest gewaardeerd. Op
scherp gekruide gerechten wordt dikwijls
geen prijs gesteld. Geurige tuinkruiden
kan men bij de bereiding van de gerech
ten wel gebruiken.
Kook groente en aardappelen kort en
in weinig water. Voedingswaarde en
smaak blijven dan het best behouden.
Bak vlees, vis en andere ervoor in aan
merking komende spijzen zó, dat de korst
vlug gevormd wordt en dun en licht blijft
harde korstjes zijn zwaarder te verteren.
Bak de spijzen in hete boter (of margarine).
Heeft de zieke weinig eetlust, dan is het
beter een weinig boter of margarine in
het eten te verwerken. Een vetrijke voe
ding belemmert de eetlust en verzadigt
sterk.
Vermijdt klontjes in pudding, pap e.d.
Neem even de tijd om klonterige spijzen
te zeven.
Moeten aarappelen, peulvruchten, groen
te gezeefd worden, gebruik hiervoor dan
werkelijk een zeef; met een stamper al
leen krijgt U ze niet fijn genoeg. Verdun
de verkregen aardappelpuree of bonen-
puree met melk of bouillon (of kooknat).
Maak hem niet te stijf. Bind gemalen of
gezeefde groentepuree zo nodig bij. Breng
na het malen of zeven het voedsel weer
op de juiste temperatuur en maak het
goed op smaak af.
Acht de dokter het gewenst, dat in de
loop van de dag veel melk, eieren, boter
of margarine of room in de voeding
wordt verwerkt, dan kan dit o.a. gebeu
ren door:
melk te verwerken in soep, saus, diverse
nagerechten.
eieren in vruehtesap, melkdranken, soep,
pap, vla, pudding, aardappelpuree, groen
te-, vlees- en vissauzen;
boter of margarine in soeP> PaP>
aardappelpuree, groente, vlees- en vis
sauzen;
room *n vruchtesappen, vruchtenmoes,
over vruchten, in melkdranken, soep pap,
vla, pudding, aardappelpuree, groente.
Het opdienen van het voedsel
Zorg ervoor, dat het voedsel en het ser
viesgoed er gezellig uitzien.
Besteed wat extra aandacht aan het gar
neren (maar houd de garnering eenvou
dig) en zet af en toe iets gezellig op het
dienblad. Maak na het opscheppen de
rand van borden, bekers e.d. zo nodig
schoon met een vochtige punt van een
doek.
Gebruik voor vloeibare spijzen liever
een beker of kopje dan een bord. Als de
patiënt (half)liggend moet eten kan een
drinkschuitje of klein theepotje het
meest geschikt zijn.
Laat de zieke zich zo mogelijk zelf be
dienen uit schaaltjes.
Zorg dat het voedsel op de juiste tem
peratuur is. Verwarm zo nodig sevies-
goed boven stoom of in een oven of bor
den warmer. Dek schaaltjes, borden en.'of
kopjes na het vullen af. Geef koude spij
zen niet al te koud, b.v. niet zó uit koel
kast of kelder. Laat ze eerst op kamer
temperatuur komen.
Wanneer de patiënt zichzelf niet kan
bedienen, schep zijn bord dan niet te vol.
Dit is voor velen afschrikwekkend en be
moeilijkt het eten in bed.
De meeste zieken hebben veel behoefte
aan drinken. Bij koortsige patiënten is
het zelfs noodzakelijk voor een ruime
hoeveelheid vocht te zorgen. Laat dus een
kan met water, limonade of vruehtesap
en een glas - afgedekt - bij het bed staan.
Geef een bedlegerige patiënt geen din
gen, die gemakkelijk in bed rollen, zoals
bessen op een plat bordje, doperwten,
tenzij omgeven door aardappelpuree of
rijst: belegt U brood of beschuit met sui
ker, muisjes of chocoladekorrels, druk de
ze strooisels dan even vast in de boter
(of margarine).
Zorg dat de patiënt niet veel behoeft
weg te snijden of schoon te maken. Snijd
het voedsel echter niet klein wanneer de
zieke dit zelf kan doen. Voer hem ook al
leen wanneer dit strikt noodzakelijk is.
Moet de zieke gevoerd worden, wees dan
geduldig en neem er de tijd voor.
Geef de zieke voldoende steun in de rug,
zodat hij gemakkelijk kan zitten. Een
plank, die over de gehele breedte van het
bed reikt en op de zijkanten steunt, is
gemakkelijker dan een klein blaadje, dat
op de knieën gebalanceerd moet worden.
Neem schalen en borden meteen na de
maaltijd uit de ziekenkamer weg, ook al
heeft de patiënt niet alles opgegeten.
Tenslotte: presenteer alles op een vrien
delijke manier. Wordt niet boos als het
zorgvuldig klaargemaakte hapje niet
enthousiast wordt ontvangen. Dwing de
patiënt niet tegen zijn zin te eten.
(Wordt vervolgd)
SPORTCOMMISSIE BIJ P.I.O.S.
Onder voorzitterschap van de heer J.
van Egmond hield de auto- motor- en
bromfietsenclub P.I.O.S. maandagavond
in café Marktzicht haar jaarvergadering.
Na zijn openingswoord liet de voorzit
ter alle gebeurtenissen van het afgelopen
seizoen de revue passeren en kon niets
anders zeggen dan dat alle ritten succes
vol waren geweest. Met de strubbelingen
was het meegevallen en we leren het
meest van de gemaakte fouten, aldus de
voorzitter. Over de opkomst bij de ver
gadering was de voorzitter niet erg te
spreken, doch ieder die in het vereni
gingsleven zit kan hiervan meepraten.
Vervolgens werd de secretaris, de heer
F. Bergsma, en de penningmeester, de
heer H. v. d. Wetering, in de gelegenheid
gesteld om hun jaarverslag uit te bren
gen, welke verslagen geen bijzondehrden
vermeldden. Door de heer H. van Ede
werd verslag uitgebracht namens de kas-
commissie. Tot leden van de nieuwe kas-
commissie werden benoemd de heren D.
van Ede, H. van Ede en G. ten Broek. De
periodiek aftredende secretaris, de heer
F. Bergsma, werd herkozen. Het ledental
bedraagt thans 60. Door het bestuur werd
de idee geopperd, waarmede de aanwezi
gen akkoord gingen, om een sportcom-
missie te benoemen die in eerste instan
tie de problemen, die zich voordoen op
het gebied van de sport samenhangende
met een puzzelrit, het bestuur kunnen as
sisteren. Tot leden van deze commissie
werden benoemd de heren A. Lagerwey,
W. v. d. Veer en G. v. d. Lagemaat. Ten
einde een vaste lijn te verkrijgen in het
uitzetten der ritten heeft de heer F. Bergs
ma zich beschikbaar gesteld om alle com-
petitieritten uit te zetten, aangezien in de
praktijk is gebleken dat ieder z'n eigen
manier van uitzetten schijnt te hebben.
Besloten werd om, wegen en weder
dienende, de eerste vrije puzzelrit te hou
den op maandag 29 februari (schrikkel-
rit) en de eerste competitierit op dinsdag
22 maart a.s.
Na de pauze werd uitvoerig van gedach
ten gewisseld omtrent de werkzaamheden
van de sportcommissie, de te houden rit
ten enz.
MAKELAARS- EN ASSURANTIEKANTOOR
TELEFOON 0 8385-3003
ZONDAG A.S., AANVANG 2.30 UUR
Competitiewedstrijd
TERREIN WAGENINGSE BERG