L tVn Wageningen - Vitesse I De Nederlandse wollen japon doet voor de buitenlandse niet onder VOOR DE VROUW A. W. de Haas borduursters en naaisters ZIEKENKOSTJES A. H. VAN WAGENSVELD TWEEDE BLAD „DE VALLEI" VRIJDAG 29 JANUARI 1960 Nr. 8 Qersoin .Drecse. Modeiia Kleur en fleur in en aan uw huis door email AUTORIJLES «Het Centrum« tï Confectie-atelier VAN OFFEREN SCHERPENZEEL BUURTLAAN-W. 113 - VEENENDAAL De Nederlandse confectie laat zich, wat het veelomstreden gebied der wollen japon betreft, de laatste jaren van een steeds betere kant zien. Geheel in lijn met de soepele, weinig accentuerende mode heeft men kleding ontworpen, die door zijn eenvoud, goede wollen materialen en coupe de distinctie heeft, waarnaar iedere goedgeklede vrouw streeft. Als wij de, ook in vroeger jaren reeds opzienbarende collectie van enkele voor aanstaande japonnenfabrikanten buiten beschouwing laten, valt het onmiddeljjk op dat er allerwegen een streven merkbaar is om een betere kwaliteit japon te maken, uit kwalitatief betere stoffen, uit wollen stoffen dus. Dat heeft weer ten gevolge dat het model eenvoudiger en daardoor gedistingeerder kan zijn. Want mooie, soepel vallende wollen stoffen, dan wel een goede wevenit of jersey hebben geen ingewikkelde verwerkingen van node. De wollen stof spreekt voor zichzelf al genoeg. Dit streven in de produktiesector naar hogere kwaliteiten is een verschijnsel dat men in onze hui dige maatschappij allerwegen aantreft. Het is ten nauwste ver bonden met het hoger worden van de levensstandaard. Wat de japonnencollecties betreft worden de fabrikanten bovenvendien, althans naar onze mening, beïnvloed door het feit dat er thans zoveel combinaties van mantel met japon of japon met jasje gemaakt worden. Het komt namelijk meer en meer voor dat mantelfabrikanten daardoor ook japonnen in hun pro- duktieprogramma opnemen. Die japonnen zijn dan dikwijls zeer geslaagd van model, en vooral: eenvoudig. En dat is nu juist iets, waar de huidige mode om vraagt. Aan de andere kant zien wij in japonnencollecties weer bijpassende mantels opduiken. Het is duidelijk dat deze ontwikkeling alleen maar gunstig op de kwaliteit van het gebodene kan werken. Want hoe groter het aanbod, hoe groter ook de stimulans om tot iets goeds te komen. Er is dan ook geen enkele reden waarom een etiket, dat een pro- dukt tot buitenlands fabrikaat stempelt, meer indruk zou moeten maken dan de aankondiging dat het van Nederlandse origine is. Nederland heeft op dit moment een aantal wollen japonnen collecties, die voor het allerbeste wat het buitenland biedt zeker niet onderdoen. De prijs is bovendien naar verhouding niet on belangrijk lager. Een mooi wollen japon of deux pieces is daar door voor iedereen bereikbaar en heeft bovendien het voordeel een zeer groot deel van het jaar gedragen te kunnen worden. Wij zijn allen kort van memorie. Daarom is het goed ons nog weer eens te herinneren dat zomers als die van 1959 zeldzamer zijn dan de veelgenoemde witte raaf. Normalerwijze is een wol len japon in de koele Nederlandse zomer dan ook een dankbaar bezit. Wij laten thans enkele voorbeelden zien. Links boven: Een japon van dubbele rij knopen en een doorge regen ceintuur, sluitend met strik. Hij is gemaakt van een grijs- beige-rose wollen materiaal met mohair lussen en rendierhaar als garnering. De fabrikant is Nouvelta. Rechts boven: Een japon voor de liefhebbers van de wijde rok, gemaakt uit een rode wollen stof met lange motair haren, door Geerlings. In de taille kleine zakjes. Links onder: Gerson Dreese maakte deze japon uit een groen wollen natté weefsel met rendierhaar. De grote kraag is lager aangehecht dan de bovenkant van het lijfje, waardoor er a.h.w. een modestie ontstaat. Midden onder: Eenvoudig, gedistingeerde chemisier uit een dun ne ivoorkleurige wollen stof, een creatie van Jolo Couture. De plooien beginnen reeds in de schoudernaad. Rechts onder: Een japon met stropdas-effect door Modelia. De lijn van de stropdas wordt voortgezet in de ruimteverwerking van de rok. Het materiaal is een paars wollen kamgaren struc tuurweefsel. De huidige tijd met zijn eenvoudige en strakke vormgeving vraagt niet al leen kleur voor gebruiksvoorwerpen, maar ook voor gebouwen en woonhui zen. En allerwege komen wij die kleur steeds meer tegen, zowel in de stad als daarbuiten, zij het niet altijd even fraai. Immers, het kleur geven aan voorwerpen, die aan de buitenlucht zijn blootgesteld is geen sinecure. Een oplossing is het gebruik van geëmail leerde stalen bouwpanelen, die worden onderscheiden in bekledingsplaten en paneelwanden. De bekledingspanelen zijn geëmail leerde ijzeren panelen, bestemd voor de bekleding van - veelal oude - ge vels, die zo gemoderniseerd kunnen worden. Zij worden* al of niet van isolerend materiaal voorzien en aan de buitenzijde aangebracht. Daarachter is de klassieke spouwmuur. Met deze pa nelen zijn ook tal van fraaie oplossin gen te vinden voor de afwerking van betonconstructies, balcons e.d. Paneel- wanden bestaan meestal uit dubbele panelen die tezamen een niet-dragende wand vormen en passend in het bouw- skelet worden aangebracht, zoals de ramen. Het buitenoppervlak bestaat uit een geëmailleerde ijzeren plaat, de „inhoud" uit een isolatiemateriaal en de buitenzijde vaak ook uit geëmail leerde ijzeren plaat of een ander ma teriaal. Het grote voordeel is dat deze anders dan een bijzonder soort glas, waarmee van ijzer vervaardigde voor werpen worden bedekt in de vorm van een dun laagje, dat het ijzer beschermt tegen het roesten en tegen inwerking van bepaalde bestanddelen. Het is reu keloos en smakeloos en werkt op geen enkele wijze in op bijvoorbeeld het voedsel dat in een pan wordt gekookt. MODERNE VORMGEVING EN KOUDGREEP HANDVATTEN De vormgeving in de geëmailleerde huishoudelijke artikelen is zeer mo dern, terwijl de kleuren fris en fleurig zijn en blijven. Daar zijn de select- pannen in een set die zo van het for nuis op de tafel kan worden geplaatst. Zij zijn een lust voor het oog en een werkbesparing bij het afwassen; die alleraardigste en fleurige theepotten en koffiekannen, hele keukenuitzetten in velerlei kleur en vormgeving en de pannen met koudgreephandvatten, zo dat ze gemakkelijk te hanteren zijn; de wasmachines en centrifuges en de vol ledige afwas-, spoel- en droogmachines voor het vaatwerk. Even heeft het er naar uitgezien of email het kind van de rekening dreigde te worden, maar het heeft zijn plaats weer gevonden - en zich daar stevig genesteld - in en aan het huis van de moderne Nederlander en dit alles dank zij het vakmanschap van de Neder landse fabrikanten, die niet geaarzeld hebben oude, platgetreden paden te verlaten en zich aan te passen aan de eisen die de huidige tijd stelt aan doel matigheid, hygiëne en vormgeving. CONTRACT VAN 8 MILJOEN POND In Londen is dezer dagen een con tract getekend ter waarde van acht miljoen Pond voor de levering van twee complete bietsuikerfabrieken aan de Sovjet-Unie. De ondertekenaren waren Techmashimport uit Moskou en Vickers and Bookers Limited uit Groot Brittannië. Dit contract volgt op een bestelling, die eerder in december door dezelfde firma werd ontvangen voor bietsuikermachinerieën ter waarde van 500.000. NIEUW BRANDMELDINGSSYSTEEM VOOR FABRIEKEN Een nieuw brandmeldingssysteem dat gebruik maakt van een elektrische kring die verbonden is met een aantal kleine detectors die aan plafonds zijn opgehan gen en een controlepaneel waarop de plaats waarop de brand is uitgebroken wordt aangegeven is dezer dagen in een fabriek te Middlesex geïnstalleerd. De brandweerdienst van de fabriek weet thans binnen enkele seconden waar hun aanwezigheid vereist wordt en heeft zo doende alle kans om een brand in de kiem te smoren. De detectors van dit nieuwe systeem reageren zeer snel op de warme lucht afkomstig van het begin van de brand en stellen onmiddellijk de licht jes op het controlepaneel fti werking, die precies de plaats van de brand aangeven. Bij de standaarduitvoering reageren de detectors op de gestegen temperatuur door de stroomkring te verbreken door middel van een verbinding die bij een geringe temperatuursverhoging smelt. In gewikkelde detectors, die bestemd zijn voor installatie in fabrieken waar meer brandgevaar is hebben twee-metalige strips die ruimte laten voor temperatuurs- schommelingen van het klimaat. Voor VEENENDAAL, ARNHEM, AMERSFOORT M. VAN BEEK Kostverloren 8, Veenendaal Tel. 3068 VOOR UW Select-pan en koffiekan in moderne vormgeving en kleur. platen bestendig zijn tegen alle weers invloeden, ongelimiteerde mogelijk heden bieden voor het werken met kleur en heel gemakkelijk gereinigd kunnen worden met een waterspuit. Deze geëmailleerde bouwpanelen wor den in Nederland in licentie gemaakt door een fabriek in Dieren. Een voor beeld van toepassing is het nieuwe GAK-kantoor te Arnhem. OOK BINNENSHUIS Ook binnenshuis kan men deze ge- emailleerde panelen in alle mogelijke kleurschakeringen toepassen, bijvoor beeld als scheidingswand, deurbekle ding e.d. Maar email treft men in vrij wel elke woning aan in de vorm van huishoudelijke artikelen. Het is niets met auto's zijn wij SPECIAAL ingericht 4-8 pers. auto's disponibel Tevens inlichtingen ver krijgbaar (ook 's avonds) Dr. Colijnstraat 47 en J. P. C. Leinweberstraat 79 N.V. v/h Fa. Wed. Kerkewijk 91, Telef. 2845 VEENENDAAL vraagt enige of meisjes die hier voor opgeleid willen worden. Aanm.: Leinweberstraat 57, Veenendaal (tijdens kan tooruren). GROENE WOESTIJNEN DOOR ONTDEKKING VAN BRITSE SCHEIKUNDIGE Een ontdekking van een Britse schei kundige zal er misschien toe leiden dat zanderige onvruchtbare gebieden tot vruchtbaar land kunnen worden gemaakt. Deze voorspelling is gedaan in het laatste nummer van het internationale landbouw- orgaan „World Crops", dat in Groot Brit tannië wordt gepubliceerd. Bij toeval bracht een Engelse scheikundige vermi- culite een mica-achtig mineraal op een kale zanderig stuk heideland en bin nen enkele maanden stond er gras op. Vermiculite wordt reeds door vele tuin ders gebruikt voor wortelvorming en om vochtigheid en lucht vast te houden. Op het dorre land moet eerst water worden aangebracht. Een warme zon zou weinig kans krijgen om dit water te doen ver dampen wanneer vermiculite eenmaal door de aardkorrels is opgenomen. Eerst zou er een grove grassoort, zoals helm, moeten worden geplant; wanneer deze afsterven zou er een rudimentaire aarde worden gevormd waarop later gras zou kunnen groeien. Het bereiden van de maaltijden voor de zieke. Aangezien een zieke gewoonlijk meer vatbaar is voor infectie dan een gezond mens worden aan de bereiding van het voedsel hoge hygiënische eisen gesteld. Maak het voedsel voor de zieke in een zindelijke, opgeruimde omgeving klaar. Was Uw handen vóór U er aan begint. Maak groente en vruchten zorgvuldig schoon. Warm geen melk of ander voed sel in pannen, die niet geheel schoon zijn. Wees erop bedacht, dat de smaak van de patiënt veranderd kan zijn. Houdt hiermede rekening met het afmaken van de gerechten. Maak ze niet erg vet, erg zout, erg zoet of erg zuur. Dikwijls wor den gerechten met een weinig uitkomen de smaak het meest gewaardeerd. Op scherp gekruide gerechten wordt dikwijls geen prijs gesteld. Geurige tuinkruiden kan men bij de bereiding van de gerech ten wel gebruiken. Kook groente en aardappelen kort en in weinig water. Voedingswaarde en smaak blijven dan het best behouden. Bak vlees, vis en andere ervoor in aan merking komende spijzen zó, dat de korst vlug gevormd wordt en dun en licht blijft harde korstjes zijn zwaarder te verteren. Bak de spijzen in hete boter (of margarine). Heeft de zieke weinig eetlust, dan is het beter een weinig boter of margarine in het eten te verwerken. Een vetrijke voe ding belemmert de eetlust en verzadigt sterk. Vermijdt klontjes in pudding, pap e.d. Neem even de tijd om klonterige spijzen te zeven. Moeten aarappelen, peulvruchten, groen te gezeefd worden, gebruik hiervoor dan werkelijk een zeef; met een stamper al leen krijgt U ze niet fijn genoeg. Verdun de verkregen aardappelpuree of bonen- puree met melk of bouillon (of kooknat). Maak hem niet te stijf. Bind gemalen of gezeefde groentepuree zo nodig bij. Breng na het malen of zeven het voedsel weer op de juiste temperatuur en maak het goed op smaak af. Acht de dokter het gewenst, dat in de loop van de dag veel melk, eieren, boter of margarine of room in de voeding wordt verwerkt, dan kan dit o.a. gebeu ren door: melk te verwerken in soep, saus, diverse nagerechten. eieren in vruehtesap, melkdranken, soep, pap, vla, pudding, aardappelpuree, groen te-, vlees- en vissauzen; boter of margarine in soeP> PaP> aardappelpuree, groente, vlees- en vis sauzen; room *n vruchtesappen, vruchtenmoes, over vruchten, in melkdranken, soep pap, vla, pudding, aardappelpuree, groente. Het opdienen van het voedsel Zorg ervoor, dat het voedsel en het ser viesgoed er gezellig uitzien. Besteed wat extra aandacht aan het gar neren (maar houd de garnering eenvou dig) en zet af en toe iets gezellig op het dienblad. Maak na het opscheppen de rand van borden, bekers e.d. zo nodig schoon met een vochtige punt van een doek. Gebruik voor vloeibare spijzen liever een beker of kopje dan een bord. Als de patiënt (half)liggend moet eten kan een drinkschuitje of klein theepotje het meest geschikt zijn. Laat de zieke zich zo mogelijk zelf be dienen uit schaaltjes. Zorg dat het voedsel op de juiste tem peratuur is. Verwarm zo nodig sevies- goed boven stoom of in een oven of bor den warmer. Dek schaaltjes, borden en.'of kopjes na het vullen af. Geef koude spij zen niet al te koud, b.v. niet zó uit koel kast of kelder. Laat ze eerst op kamer temperatuur komen. Wanneer de patiënt zichzelf niet kan bedienen, schep zijn bord dan niet te vol. Dit is voor velen afschrikwekkend en be moeilijkt het eten in bed. De meeste zieken hebben veel behoefte aan drinken. Bij koortsige patiënten is het zelfs noodzakelijk voor een ruime hoeveelheid vocht te zorgen. Laat dus een kan met water, limonade of vruehtesap en een glas - afgedekt - bij het bed staan. Geef een bedlegerige patiënt geen din gen, die gemakkelijk in bed rollen, zoals bessen op een plat bordje, doperwten, tenzij omgeven door aardappelpuree of rijst: belegt U brood of beschuit met sui ker, muisjes of chocoladekorrels, druk de ze strooisels dan even vast in de boter (of margarine). Zorg dat de patiënt niet veel behoeft weg te snijden of schoon te maken. Snijd het voedsel echter niet klein wanneer de zieke dit zelf kan doen. Voer hem ook al leen wanneer dit strikt noodzakelijk is. Moet de zieke gevoerd worden, wees dan geduldig en neem er de tijd voor. Geef de zieke voldoende steun in de rug, zodat hij gemakkelijk kan zitten. Een plank, die over de gehele breedte van het bed reikt en op de zijkanten steunt, is gemakkelijker dan een klein blaadje, dat op de knieën gebalanceerd moet worden. Neem schalen en borden meteen na de maaltijd uit de ziekenkamer weg, ook al heeft de patiënt niet alles opgegeten. Tenslotte: presenteer alles op een vrien delijke manier. Wordt niet boos als het zorgvuldig klaargemaakte hapje niet enthousiast wordt ontvangen. Dwing de patiënt niet tegen zijn zin te eten. (Wordt vervolgd) SPORTCOMMISSIE BIJ P.I.O.S. Onder voorzitterschap van de heer J. van Egmond hield de auto- motor- en bromfietsenclub P.I.O.S. maandagavond in café Marktzicht haar jaarvergadering. Na zijn openingswoord liet de voorzit ter alle gebeurtenissen van het afgelopen seizoen de revue passeren en kon niets anders zeggen dan dat alle ritten succes vol waren geweest. Met de strubbelingen was het meegevallen en we leren het meest van de gemaakte fouten, aldus de voorzitter. Over de opkomst bij de ver gadering was de voorzitter niet erg te spreken, doch ieder die in het vereni gingsleven zit kan hiervan meepraten. Vervolgens werd de secretaris, de heer F. Bergsma, en de penningmeester, de heer H. v. d. Wetering, in de gelegenheid gesteld om hun jaarverslag uit te bren gen, welke verslagen geen bijzondehrden vermeldden. Door de heer H. van Ede werd verslag uitgebracht namens de kas- commissie. Tot leden van de nieuwe kas- commissie werden benoemd de heren D. van Ede, H. van Ede en G. ten Broek. De periodiek aftredende secretaris, de heer F. Bergsma, werd herkozen. Het ledental bedraagt thans 60. Door het bestuur werd de idee geopperd, waarmede de aanwezi gen akkoord gingen, om een sportcom- missie te benoemen die in eerste instan tie de problemen, die zich voordoen op het gebied van de sport samenhangende met een puzzelrit, het bestuur kunnen as sisteren. Tot leden van deze commissie werden benoemd de heren A. Lagerwey, W. v. d. Veer en G. v. d. Lagemaat. Ten einde een vaste lijn te verkrijgen in het uitzetten der ritten heeft de heer F. Bergs ma zich beschikbaar gesteld om alle com- petitieritten uit te zetten, aangezien in de praktijk is gebleken dat ieder z'n eigen manier van uitzetten schijnt te hebben. Besloten werd om, wegen en weder dienende, de eerste vrije puzzelrit te hou den op maandag 29 februari (schrikkel- rit) en de eerste competitierit op dinsdag 22 maart a.s. Na de pauze werd uitvoerig van gedach ten gewisseld omtrent de werkzaamheden van de sportcommissie, de te houden rit ten enz. MAKELAARS- EN ASSURANTIEKANTOOR TELEFOON 0 8385-3003 ZONDAG A.S., AANVANG 2.30 UUR Competitiewedstrijd TERREIN WAGENINGSE BERG

Digitale periodieken - Gemeentearchief Veenendaal

De Vallei | 1960 | | pagina 5