èn
betere waar...èn
10°/„
alléén
De
Gruyter!
DE GRUYTER'S
WEEKRECLAME
kofïiereclame
«.hazelnoofbloc
een zakje Preisoep
ZIEKENKOSTJES
voor prijs: 48ct
Elk 2e pak
De Gruyter's chef-koks weten met
hun werkelijk verrukkelijke soepen
Uw eetlust te prikkelen en op te
wekken. Zij gebruiken daartoe de
allerfijnste tuinkruiden, malse groen
ten en binnen- en buitenlandse spe
cerijen, die U écht zelf niet zo gauw
bij de hand heeft. De Gruyter brengt
10 heerlijke soepen met een volko
men eigen smaak
Neem eens een proef met de koste
lijke, zéér smakelijke preisoep, die
deze week 10 cent goedkoper is. En
vergeet niet, dat U bij De Gruyter,
natuurlijk, bovendien 10% geniet.
geldig tot en met dinsdag 16 februari
van 55 ct voor 45ct
'S LANDS
GROOTSTE LEVENSMIDDELENBEDRIJF
Bij 250 gr. koffie of een
busje oploskoffie a 50 gr.
custard- of chocotade-vlapoeder
voor prijs
snoepje
van de
week
Dat krijgt
U, bóven Uw 10%,
voor de luttele prijs van
15 cent, als U voor f4.-
besteedt
En op de koop toe:
iedere week weer een
andere verrassing voor
de kinderen.
PREISOEP
Verrukkelijk bereid met witte en groene
prei en fijne bloem. Een heerlijke gebon
den soep. Kooktijd 20 minuten.
zakje voor 4 borden 55 Ct
KALFSBOUILLONSOEP
Een pittige gebonden soep met kalfs
vlees, fijne bloem, condensmelk, kipei,
uitheemse specerijen en figuurvermicel-
li (5 minuten).
zakje voor 4 borden 55 Ct
VERMICELLISOEP
Bereid met fijne gesneden vermicelli en
gekruid met selderijzaad, ul. foelie, pe
terselie (6 minuten)
Pakje voor 6 borden 40 Ct
ERWTENSOEP
Bereid met extra gelezen erwten, split-
erwteo, knolselderij, prei en ul. Fijn ge
kruld met selderijzaad, peper. Carda-
mon, foelie, Turmeric, peterselie en een
snuifje knoflook. Kooktijd 15 minuten.
zakje voor445 borden 58 Ct
GROENTESOEP
Bereid met fijne groenten zoals: prei.
knolselderij, wortelen, tomaten, witte
kool enz. (20 minuten).
Pakje voor 6 borden 50 Ct
OSSESTAARTSOEP
Een pittige soep. bereid met krachtig
vleesextract en hartig gekruld (5 min.).
zakje voor 4 borden 65 Ct
KlPPEBOUULLQNSOEP
Bereid met echte eftermlcdll. Bevat een
oplosbaar klppevcteltje O minuten).
Pakje voor 4 4 5 border» 55 Ct
BRUINE BONENSOEP
Bereid met eerste keuze bruine honen
en prei. (20 minuten).
zakje voor 445 borden 60 Ct
KONINGINNESOEP
Heerlijke gebonden soep, bereid met
vfeesextract, fijne bloem, volle condens
melk (1 minuut!)
zakje voor 4 borden 40 Ct
TOMATENSOEP MET RIJST
Geconcentreerde kant-en-klare soep in
een pot. Alleen verdunnen en opwar
men Pot voor 4 border 55 Ct
GRUYTER
800210
Het samenstellen van de broodmaaltijd
De broodmaaltijd kan er als volgt uit
zien: niet te vers wit, bruin of volkoren
brood, dun gesneden, al dan niet geroos
terd, toost, beschuit crackers, volkoren
crackers; besmeerd met boter of marga
rine, belegd met fijngesneden gekookte
of gesmoorde lever, licht gebakken of
gebraden vlees,, b.v. rosbief, fricandeau,
niet te vette vleeswaren, o.a. rookvlees,
gerookte tong, magere ham, niet sterk
gekruide worst, leverpastei, gekookte vis,
jonge, niet gekruide kaar, zacht gekookt
of gebakken ei, omelet, roerei, sandwich-
spread, gistextract, geraspte worteltjes,
plakken tomaat, sterkers met citroensap
en suiker, jam, gelei, honing, ontbijtkoek.
t
Pap van melk of karnemelk, yoghurt of
hangop:
gebonden met bloem, maizena, custard-
poeder, kindermeel, gaar tarwegries,
griesmeel, grutten, havermout, rijst, met
beschuit en suiker, gaar tarwegries, corn
flakes of andere vlokken, vruchtensap,
stukjes fruit, limonade, jam, puddingsaus.
Vruchten:
allerlei soorten verse vruchten, al dan
niet geraspt of fijngemaakt, vruchtesap,
-moes, compote van verse of gedroogde
vruchten, vruchten uit blik of glas, be
vroren vruchten.
Het samenstellen van de warme maaltijd
De warme maaltijd kan er als volgt uit
zien:
Bouillon van vlees of groente:
al dan niet met ei, peterselie, citroensap
of schijfjes citroen.
Soep:
dun gebonden, niet vet, niet te sterk ge
kruid met: (zachte) groente (zie groente),
stukjes mals gekookt vlees of balletjes
gehakt, gezeefde bonen of erwten, gehakt
ei, de soep desgewenst afmaken met ei
of eierdooier, room of melk.
Vlees:
gekookt, licht gebraden of gestoofd mals
rundvlees (b.v. rosbief, ossehaas), mager
varkensvlees, kalfsvlees of kip zonder
harde korst, licht gebakken biefstuk,
rauwe of licht gebakken gemalen biefstuk
gekookte of gesmoorde lever.
Vis:
gekookte, gestoofde of gebakken vis (zon
der vellen en graten) met (boter)saus of
gesmolten boter of margarine.
Erwten en bonen:
goed gaar gekookt, door een zeef gewre
ven en daarna vermengd met een weinig
bouillon of melk en boter of margarine
en zo nodig wat zout.
Rijst:
goed gaar gekookt.
Aardappelen:
gekookt, eventueel daarna tot puree ge
wreven en vermengd met melk en boter
of margarine.
Groente:
zonodig alleen licht-verteerbare soorten,
zoals worteltjes, bloemkool, aspergepun
ten, spinazie, andijvie, postelein, witlof,
jonge doperwtjes, snij- en sperciebonen
zonder draad, zuurkool. De groente kort
koken, vermengen met boter of margarine
of een sausje.
Pap, vla, pudding:
als bij broodmaaltijden; van melk, karne
melk of vruchtesap, gebonden met maize
na, puddingpoeder, griesmeel, grutten,
havermout, rijst, ei, gelatine, gevarieerd
door gebruik van vanille, citroenschil,
cacao, koffieextract, caramel gebrande
suiker). Gegarneerd met vruchten, bis
cuits e.d.
Yoghurt, hangop:
als bij broodmaaltijd.
Vruchten:
als bij broodmaaltijd.
Dranken
Water, mineraalwater, niet te sterke
thee, vruchtesap, most, limonade, kwast,
melk, ijsgerechten, koffie met veel melk,
chocolademelk, anijsmelk, karnemelk,
hangop of yoghurt met vruchtesap, -moes
of limonadesiroop, room met vruchtesap,
-moes of limonadesiroop, tomatesap,
bouillon, dunne soep.
(Wordt vervolgd)
UITWISSELING RUSSISCHE EN
ENGELSE BIBLIOTHEARISSEN
Drie hoge Britse bibliothecarissen
zijn naar Moskou gevlogen voor een be
zoek van veertien dagen waarin zij een
studie zullen maken van Russische
bibliotheken. Het bezoek, waarmede
het bezoek dat drie Russische biblio
thecarissen in oktober 1959 aan Groot-
Brittannië hebben gebracht, wordt ge
reciproceerd, is geregeld door de Brit
ish Council en het Sovjet-Russische
Ministerie voor Cultuur.