èn betere waar...èn 10°/„ alléén De Gruyter! DE GRUYTER'S WEEKRECLAME kofïiereclame «.hazelnoofbloc een zakje Preisoep ZIEKENKOSTJES voor prijs: 48ct Elk 2e pak De Gruyter's chef-koks weten met hun werkelijk verrukkelijke soepen Uw eetlust te prikkelen en op te wekken. Zij gebruiken daartoe de allerfijnste tuinkruiden, malse groen ten en binnen- en buitenlandse spe cerijen, die U écht zelf niet zo gauw bij de hand heeft. De Gruyter brengt 10 heerlijke soepen met een volko men eigen smaak Neem eens een proef met de koste lijke, zéér smakelijke preisoep, die deze week 10 cent goedkoper is. En vergeet niet, dat U bij De Gruyter, natuurlijk, bovendien 10% geniet. geldig tot en met dinsdag 16 februari van 55 ct voor 45ct 'S LANDS GROOTSTE LEVENSMIDDELENBEDRIJF Bij 250 gr. koffie of een busje oploskoffie a 50 gr. custard- of chocotade-vlapoeder voor prijs snoepje van de week Dat krijgt U, bóven Uw 10%, voor de luttele prijs van 15 cent, als U voor f4.- besteedt En op de koop toe: iedere week weer een andere verrassing voor de kinderen. PREISOEP Verrukkelijk bereid met witte en groene prei en fijne bloem. Een heerlijke gebon den soep. Kooktijd 20 minuten. zakje voor 4 borden 55 Ct KALFSBOUILLONSOEP Een pittige gebonden soep met kalfs vlees, fijne bloem, condensmelk, kipei, uitheemse specerijen en figuurvermicel- li (5 minuten). zakje voor 4 borden 55 Ct VERMICELLISOEP Bereid met fijne gesneden vermicelli en gekruid met selderijzaad, ul. foelie, pe terselie (6 minuten) Pakje voor 6 borden 40 Ct ERWTENSOEP Bereid met extra gelezen erwten, split- erwteo, knolselderij, prei en ul. Fijn ge kruld met selderijzaad, peper. Carda- mon, foelie, Turmeric, peterselie en een snuifje knoflook. Kooktijd 15 minuten. zakje voor445 borden 58 Ct GROENTESOEP Bereid met fijne groenten zoals: prei. knolselderij, wortelen, tomaten, witte kool enz. (20 minuten). Pakje voor 6 borden 50 Ct OSSESTAARTSOEP Een pittige soep. bereid met krachtig vleesextract en hartig gekruld (5 min.). zakje voor 4 borden 65 Ct KlPPEBOUULLQNSOEP Bereid met echte eftermlcdll. Bevat een oplosbaar klppevcteltje O minuten). Pakje voor 4 4 5 border» 55 Ct BRUINE BONENSOEP Bereid met eerste keuze bruine honen en prei. (20 minuten). zakje voor 445 borden 60 Ct KONINGINNESOEP Heerlijke gebonden soep, bereid met vfeesextract, fijne bloem, volle condens melk (1 minuut!) zakje voor 4 borden 40 Ct TOMATENSOEP MET RIJST Geconcentreerde kant-en-klare soep in een pot. Alleen verdunnen en opwar men Pot voor 4 border 55 Ct GRUYTER 800210 Het samenstellen van de broodmaaltijd De broodmaaltijd kan er als volgt uit zien: niet te vers wit, bruin of volkoren brood, dun gesneden, al dan niet geroos terd, toost, beschuit crackers, volkoren crackers; besmeerd met boter of marga rine, belegd met fijngesneden gekookte of gesmoorde lever, licht gebakken of gebraden vlees,, b.v. rosbief, fricandeau, niet te vette vleeswaren, o.a. rookvlees, gerookte tong, magere ham, niet sterk gekruide worst, leverpastei, gekookte vis, jonge, niet gekruide kaar, zacht gekookt of gebakken ei, omelet, roerei, sandwich- spread, gistextract, geraspte worteltjes, plakken tomaat, sterkers met citroensap en suiker, jam, gelei, honing, ontbijtkoek. t Pap van melk of karnemelk, yoghurt of hangop: gebonden met bloem, maizena, custard- poeder, kindermeel, gaar tarwegries, griesmeel, grutten, havermout, rijst, met beschuit en suiker, gaar tarwegries, corn flakes of andere vlokken, vruchtensap, stukjes fruit, limonade, jam, puddingsaus. Vruchten: allerlei soorten verse vruchten, al dan niet geraspt of fijngemaakt, vruchtesap, -moes, compote van verse of gedroogde vruchten, vruchten uit blik of glas, be vroren vruchten. Het samenstellen van de warme maaltijd De warme maaltijd kan er als volgt uit zien: Bouillon van vlees of groente: al dan niet met ei, peterselie, citroensap of schijfjes citroen. Soep: dun gebonden, niet vet, niet te sterk ge kruid met: (zachte) groente (zie groente), stukjes mals gekookt vlees of balletjes gehakt, gezeefde bonen of erwten, gehakt ei, de soep desgewenst afmaken met ei of eierdooier, room of melk. Vlees: gekookt, licht gebraden of gestoofd mals rundvlees (b.v. rosbief, ossehaas), mager varkensvlees, kalfsvlees of kip zonder harde korst, licht gebakken biefstuk, rauwe of licht gebakken gemalen biefstuk gekookte of gesmoorde lever. Vis: gekookte, gestoofde of gebakken vis (zon der vellen en graten) met (boter)saus of gesmolten boter of margarine. Erwten en bonen: goed gaar gekookt, door een zeef gewre ven en daarna vermengd met een weinig bouillon of melk en boter of margarine en zo nodig wat zout. Rijst: goed gaar gekookt. Aardappelen: gekookt, eventueel daarna tot puree ge wreven en vermengd met melk en boter of margarine. Groente: zonodig alleen licht-verteerbare soorten, zoals worteltjes, bloemkool, aspergepun ten, spinazie, andijvie, postelein, witlof, jonge doperwtjes, snij- en sperciebonen zonder draad, zuurkool. De groente kort koken, vermengen met boter of margarine of een sausje. Pap, vla, pudding: als bij broodmaaltijden; van melk, karne melk of vruchtesap, gebonden met maize na, puddingpoeder, griesmeel, grutten, havermout, rijst, ei, gelatine, gevarieerd door gebruik van vanille, citroenschil, cacao, koffieextract, caramel gebrande suiker). Gegarneerd met vruchten, bis cuits e.d. Yoghurt, hangop: als bij broodmaaltijd. Vruchten: als bij broodmaaltijd. Dranken Water, mineraalwater, niet te sterke thee, vruchtesap, most, limonade, kwast, melk, ijsgerechten, koffie met veel melk, chocolademelk, anijsmelk, karnemelk, hangop of yoghurt met vruchtesap, -moes of limonadesiroop, room met vruchtesap, -moes of limonadesiroop, tomatesap, bouillon, dunne soep. (Wordt vervolgd) UITWISSELING RUSSISCHE EN ENGELSE BIBLIOTHEARISSEN Drie hoge Britse bibliothecarissen zijn naar Moskou gevlogen voor een be zoek van veertien dagen waarin zij een studie zullen maken van Russische bibliotheken. Het bezoek, waarmede het bezoek dat drie Russische biblio thecarissen in oktober 1959 aan Groot- Brittannië hebben gebracht, wordt ge reciproceerd, is geregeld door de Brit ish Council en het Sovjet-Russische Ministerie voor Cultuur.

Digitale periodieken - Gemeentearchief Veenendaal

De Vallei | 1960 | | pagina 6