weekreclame
2.12
DE GRUYTER
DE STAND IS:
2000 Y00R DE HUISVROUWEN
en™
en
GEEF 1000 EXTRA PRIJZEN
DE MODERNE NARCOSE (II)
DE VALLEI
DE GRUYTER BULLETIN#4' TESTWEEK
ARAM
STOOFSCHOTELS
Voor de Jeugd
Eenstemmige jury:
OP DOKTERS ADVIES:
VC Veenendaal's
hoofdklasserschap op het spel
in Rotterdam
Al tweeduizend huisvrouwen
winkelen 'n maand gratis
bij De Gruyter I
EET - WEET - WIN J
NIETGEWONNEN
TOCH GEWONNEN!
Mevrouw O. R.teH.schrijft:
Al heb ik deze keer dan
nog niet gewonnen, reken
maar dat ik blijf meedoen.
Ik zal zorgen minstens een
keer in de prijzen te vallen,
hoor! Eigenlijk schrijf ik
alleen maar om te zeggen,
dat we 't 'n reuze leuke
actie vinden van De Gruy
ter. En we hebben toch
wat gewonnen: n.l. het in
zicht, dat De Gruyter's
betere waar' inderdaad
beter is, en dat 10% kor
ting ook daarom 'n wer
kelijk voordeel voor ons
gezin betekent.
olloon
Behalve de 1000 gelukkige winnaressen van 'n maand
gratis winkelen, ontvingen de afgelopen week nóg
eens 1000 huisvrouwen
'n sierfrommel Goudmerk-thee èn
een vacuum-blik SuperkoHie!
Want al hadden deze inzendsters dan niet alle test-
vragen goed beantwoord, de slagzinnen waren zó
origineel afgemaakt, dat de jury 'n beloning best op
z'n plaats vond
JjF" Tel op ""In:
:jjj: wat U deze
::H: week weer extra
!HI: verdient bij
•llIL De Gruy*er :i
Reeds bij aankoop van
f 6, bondschappen
pakje Goudmerkcacao
voor 30 ct.
Elk 3e pak
ZeKw. Wasmiddel
groot of normaal gratis,
op 3 grote pakken
Eik 3e pak Trexop
groot of normaal gratis,
op 3 grote pakken
GOUDSE KAAS
500 gr. extra belegen voor f 1,59
500 gr. belegen voor f 1,44
500 gr. jonge voor f 1,34
gemiddeld verdiend
samen
verdiend
De Heer
der
slangen
Jacob
en de
bonestaak
VOOR DE VROUW
Recepten voor 4 personen
De vorige keer hebben we stilgestaan bij de nieuwe inzichten, die in de
moderne narcose zijn doorgevoerd. Op enkele punten wil ik nog wat
nader met u ingaan. Allereerst wil ik nog wat zeggen over de „oude"
aethernarcose; in het vorige artikel heb ik toegelicht hoe het komt, dat
men heden ten dage minder nodig heeft van het „hoofdnarcoticum"
namelijk door hel gebruik van allerlei hidpstoffen, welke meewerken
om na een geringere dosis toch algehele spierv er slapping te verkrijgen.
In dat vorige artikel heb ik toen gezegd, dat men vroeger een flinke slok
aether nodig had om dit te bereiken. Deze term van een flinke slok moet
u vooral niet misverstaan; het is een uitdrukking, die in de vakkringen
wel wordt gebruikt, er wordt echter iets anders mee bedoeld dan een
flinke hoeveelheid. De aether wordt namelijk toegediend op een kap
boven mond en neus en er op gedruppeld. Deze methode wordt wel die
d la reine genoemd naar de Engelse koningin Victoria, die zo eens in
narcose is gebracht. Men ademt dus bij deze methode lucht, vermengd
met aetherdamp in. Het spijt mij als er misverstand zou zijn gerezen
door deze wat nonchalante manier van uitdrukken en ik bied hiervoor
dan ook mijn verontschuldigingen aan. Er werd geopperd, dat door deze
manier van stellen er mensen zouden kunnen zijn, die om pijn te stillen
een slok aether zouden innemen. Ik heb niet over pijnstilling geschreven
maar over in narcose brengen, hetgeen een andere zaak is. In ieder
geval ben ik er van overtuigd, dat de regelmatige lezer van deze rubriek
wel heeft begrepen, dat ik alle „dokteren" op eigen houtje sterk afkeur
en vaak genoeg heb geschreven, dat men zich in voorkomende moeilijk
heden tot de huisarts moet wenden. Zeker in geval van pijnstilling moet
men niets op eigen gezag ondernemen.
Overigens moet u niet denken, dat de aethernarcose geheel van het
medisch strijdtoneel verdwenen is. Bij allerlei kleinere ingrepen wordt
ze nog wel toegepast. Een andere mogelijkheid is, dat men door middel
van een injectie in een ader een bepaalde stof toedient, waardoor men
zeer snel „in slaap valt". De patiënten vinden dit over het algemeen
een erg prettige methode. Een bezwaar is echter, dat men van deze stof
slechts een beperkte hoeveelheid kan geven. Men kan haar dus gebrui
ken voor heel kort durende ingrepen of, ivat ook wel gebeurt, naderhand
als de patiënt nog bewusteloos is, van deze injectie overgaan op de
aetherkap.
Naast al deze betrekkelijk eenvoudige manieren van verdoving be
staan er tegenwoordig heel ingewikkelde apparaturen, die bij operaties
in de borstholte de ademhaling regelen. De patiënt kan namelijk bij ge
opende borstwand niet natuurlijk ademen. Na injecties met specifieke
stoffen wordt de ademhaling tijdelijk stilgelegd en neemt dit apparaat
de ademhaling over totdat de borstwand gesloten is en de patiënt weer
op eigen kracht kan ademhalen.
Er is weinig fantasie voor nodig om te begrijpen, dat dit soort in
grepen, toen ze voor het eerst gelanceerd werden, een enorme gebeur
tenis waren.
Bij dit boven beschreven systeem wordt er een buisje in de luchtpijp
gebracht, natuurlijk als de patiënt al onder narcose is, en via dit buisje
wordt zuurstof toegediend. De luchtpijp wordt dan verder afgesloten
door een bepaalde mechaniek, zodat men niet de kans loopt dat er
speeksel of maaginhoud in de luchtpijp komt en de longen aldus worden
verontreinigd. In narcosetoestand kan de patiënt niet slikken of hoesten
en dan is het wel eens moeilijk dit verontreinigen te voorkomen. Met
dit systeem kan dat nu echter wel.
Van allernieuwste vindingen is dan nog iets te vertellen over operaties,
die bij zeer lage temperaturen worden verricht. Het is gebleken, dat be
paalde ingrepen beter worden verdragen bij een lagere temperatuur.
Hier wordt dan de onderkoeling toegepast.
Het zal u wel duidelijk zijn, dat dit alles specialistenwerk is en dat
er zeer veel training en observatie nodig zijn alvorens men dit werk kan
doen. Maar voor de patiënt hebben al die nieuwe technieken werelden
van mogelijkheden geopend. Hartgebreken, die tegenwoordig met blij
vend succes geopereerd kunnen worden, longziekten, die men langs
operatieve weg kan genezen, ernstige buikziekten, die, geopereerd, weer
kunnen genezen. De techniek heeft op dit terrein enorm bijgedragen om
het individuele lijden te verhelpen en uit te bannen. Dit alles is in slechts
enkele generaties tot stand gekomen en u doet er toch goed aan dit ook
eens te bedenken als u moppert op al die techniek, die zoveel onrust en
dreiging heeft gebracht.
(Nadruk verboden) ARTS
paar sneeuwvlokken op een donkere
handschoen opvangen en deze dan eens
nauwkeurig bestuderen. Sneeuwvlok
ken zijn kleine waterdruppels, die tot
ijskristallen zijn gevroren. Zij zien er
uit als zeshoekige, uitgerekte ijsnaal
den. Op weg uit de wolken naar de
aarde komen de ijsnaalden met elkaar
in botsing en vormen dan zespuntige
sneeuwsterren. Deze sterren zijn zo
klein, dat je haar eigenlijk door een
vergrootglas moet bekijken om alles
duidelijk te kunnen zien. Soms steken
er fijne punten uit de hoeken van het
eerste ijskristal. Op de punten komen
dan weer andere punten, die opnieuw
takken krijgen, totdat de sneeuwvlok
een zeer mooi kantpatroon heeft ge
kregen. En dat kun je bezien als de
sneeuwvlokken op je handschoen lig
gen. De ijskristallen kleven het beste
aan elkaar als zij tamelijk vochtig zijn,
dat wil zeggen als zij juist beginnen te
smelten. Daardoor komt het, dat je de
grootste sneeuwvlokken en de mooiste
figuren ziet als de temperatuur juist
boven het vriespunt is. Bij lage tem
peraturen worden de ijskristallen bros
en hard en zij kraken onder je schoe
nen als je gedurende strenge vorst over
de sneeuw loopt.
Figuur c.
Voor de jongste!
Als je wilt weten, van wie deze para
plu en wanten zijn, dan moet je een
lijntje trekken van punt 1 naar punt 2,
0 0
XS
b
19»
dan naar punt 3 en zo verder tot punt
26. Als je dat gedaan hebt zul je het
portret zien van een buitengewoon
vrolijk kereltje, dat helemaal niet van
de zon houdt!
herschijnt als bijlage van
het streekblad „De Vallei"
onder redactie v. tante Jos
Correspondentie te richten
aan tante Jos, per adres:
Parallelweg 10 Veenendaal
DIT ZIJN
DE JARIGEN VAN DEZE WEEK
8 febr. Dinie Leppers
9 Coby Oelderik
10 Joke v. d. Weerd
10 Betty Waayenberg
10 Hennie van Son
10 Gert Kroesbergen
10 Herman Suydendorp
11 Erna Breeschoten
11 Rinie Bogaard
12 Ellie van Geerenstein
12 Gerard de Kruiff
13 Wim Vink
13 Gonnie de Kroon
Wim Davelaar
Tonny Heikamp
Allemaal van harte gefeliciteerd.
ZILVERPAPIER
Capsules en zilverpapier hebben we
weer gekregen van: Jopie en Jennie
Aberson, Ina en Henk Graas, Cobie en
Janneke Oelderik en Rineke van Vee
nendaal.
Dank je wel hoor, we hebben nu al
weer een mooie grote stapel bij elkaar.
Spaar maar hard, en dan, tot de vol
gende keer.
Tante Jos.
Figuur d.
Een paar woordjes over ski's
De eerste ski's werden gemaakt van
dennehout. In het Hoge Noorden kent
men de ski al meer dan 4000 jaren!
Op het ogenblik is men van mening,
dat Amerikaans notehout het beste is
Figuur a.
Spelletjes in de sneeuw
(als er tenminste sneeuw is)
Hier is een leuke slee, die men „Velo
cipede" noemt. Hoe deze slee moet
worden gemaakt zie je in de tekening.
De plank, waarop je zit, is 5 cm. dik.
De glijlat moet voor en achter de zit-
plank 15 cm. uitsteken. Die plank moet
dus in ieder geval 30 cm. langer zijn
dan de zitplank breed is. Als je wilt,
dat deze plank het een poosje uithoudt,
dan moet je aan een smid vragen een
ijzeren strip om de hoeken te leggen,
zoals je in de tekening kunt zien door
dat die strip daar in zwart is aange
geven. Breng nu om te beginnen de zij
stukken stevig op hun plaats met be
hoorlijk lange schroeven. Doe dan het
zelfde met de glijlat. De „velocipede"
kan met flinke snelheid een heuvel af
gaan. Je moet de beide zijstukken ste
vig in de handen nemen en sturen met
je voeten.
Figuur b.
Sneeuwvlokken
Als het weer eens sneeuwt, moet je een
voor het maken van ski's. De verschil
lende soorten notenhout komen op de
markt onder de gemeenschappelijke
naam „Hickory". De beide ski's van
een stel moeten tegelijkertijd worden
gemaakt van hetzelfde stuk hout, om
dat zij anders niet willen „samenwer
ken", zo zeggen de deskundigen. Iedere
ski bestaat uit 19 stukken, welke met
hydraulische lijm aan elkaar worden
gelijmd en vervolgens wordt dan de
ski in een droogoven gelegd. Tenslotte
worden de ski's deels met de hand en
deels met de machine afgewerkt.
Het le damesteam van VC Veenendaal
zal in Rotterdam tegen het op de laatste
plaats staande Concordia moeten bewe
zen, dat het haar ernst is ook volgend
jaar in de sterkste en hoogste NEVOBO-
afdeling te willen spelen.
Concordia kwam dit jaar nog niet tot
winst en ook de VCV-sters gelukte dat
nog maar zelden. Hoewel de Veenendaal-
se dames in uitwedstrijden veelal niet tot
hun beste prestaties komen, omdat zij nu
eenmaal in onze gemeente niet kunnen
oefenen in een sporthal, menen wij toch
dat het team deze wedstrijd zal gaan win
nen. De resultaten in de laatste wedstrij
den waren uitstekend.
Het eerste herenteam heeft het even
eens moeilijk. Aangezien de Veenendalers
niet te best in vorm zijn zou het van te
veel optimisme getuigen een overwinning
msM
Wï
eet.weet.win..
De betere ivaar-kennis" van 2000 huisvrouwen is tot dusver
al beloond met 'n volle maand gratis winkelen bij De Gruyter.
Er zijn tutg 10.000 maanden te winnen. Doe dus beslist ook
meehaal onmiddellijk zo'n gratis test-J'ormulier in een
van de 480 De Gruyter-winkels
WAAR
TIEN
PROCENT
DE
GRUYTER
^!!ii!!!li====:::H=;!!yr
Wie deze week van alle weekaanbie-
dingen profiteert, heeft ruim twee gulden
extra verdiend.
geldig van 7 t/m 13 februari
620907
te voorspellen op het Utrechtse Set Up.
Een gelijk spel is o.i. het meest voor de
hand liggende prognose.
Voor de beide reserve-herenteams
moeilijke thuiswedstrijden tegen resp.
U.S.S. II en het Veenendaalse SKF I.
Beide teams moeten winnen om de fraaie
promotiekansen niet te bederven, wat hun
in Veenendaal wel zal gelukken.
Vorige week hebben beide teams het
uitstekend gedaan. Vooral het tweede he
renteam kwam goed voor de dag door in
Doorn het sterke Unitas I naar een kans
loze nederlaag te spelen. Geïnspireerd
door het uitstekende coachen van Roel
Sipkema gaf dit jeugdige VCV-team haar
tegenstanders geen enkele kans. Het der
de herenteam rekende binnen een half
uur af met het zwakke SSVU 4.
Uitslagen van vorige week. Dames: Set
Up II - VC Veenendaal II: 3-0 (15-9, 15-8,
15-11). Heren: Unitas I - VC Veenendaal
II: 1-3 (9-15, 9-15, 15-11, 11-15). VC Vee
nendaal III - SSVU 4: 3-0 (15-4, 15-5, 15-9).
OPBEL-CAMPAGNE ALS PROTEST
TEGEN AMERIKAANS BESLUIT
De Nederlandse verzetsstrijders-orga
nisatie (KP) heeft een Opbel-campagne
op touw gezet als protest tegen de
Amerikaanse beslissing tot intrekking
van de landingsrechten voor charter
vliegtuigen naar Nieuw-Guinea. De be
doeling is dat men zich telefonisch in
kontakt stelt met de Amerikaanse am
bassade in Den Haag (070-184140) om
zijn of haar ontevredenheid te betuigen
over dit besluit.
(8) Als Aram en Presto weer buiten komen is de
opwinding over het voorval met de reuzenslang al
weer geluwd en heerst er op het plein de bonte
bedrijvigheid van de jaarmarkt. Van heinde en
verre zijn de kooplieden samengestroomd, uit Ka-
rinthic, uit Ebrenos, ja zelfs reizende kooplieden
uit Walschije en het rijk der Osmannen zijn naar
Barranca getrokken. Aram bestelt prachtige kleden
uit Stamboel, kunstsmeedwerk uit Savoye en ver-
O—O
-o—o—o—o—o—O
21 Alles ging net als de vorige keren, maar het was nu
wel heel erg moeilijk om de vrouw van de reus over te
halen hem binnen te laten. Tenslotte liet zij Jacob in de
keuken, waar hij zich zelf in een grote koperen ketel ver
borg. Toen de reus thuis kwam, riep hij, zoals gebruike
lijk: „Vrouw, vrouw, ik ruik mensevlees." In weerwil van
zijn vrouws tegenwerpingen zoch hij overal, zodat Jacob
verschrikkelijk bang werd. Hij keek in de oven, keerde
de tafel en de stoelen om en maakte een enorme rommel.
Tenslotte stond hij naast de ketel, zijn grote hand rustend
op het deksel, en Jacob dacht al dat zijn laatste uurtje
had geslagen.
22 Gelukkig echter was de reus van het zoeken moe ge
worden. Hij zette de tafel weer overeind en beval zijn
vrouw hem voedsel en wijn te brengen. Toen hij had ge
geten, zei hij tegen zijn vrouw: „Pak de harp". Zij deed
dat en zette hem voor haar man op de tafel. „Speel harp",
zei de reus en onmiddellijk begon de harp een wonder
lijke melodie te spelen, zonder dat iemand haar aanraak
te. De muziek suste de reus en zijn vrouw in slaap en
Jacob kwam snel uit de ketel tevoorschijn, met de bedoe
ling de harp te stelen. Maar het was een toverharp, en zo
gauw Jacob haar aanraakte, begon zij te roepen: „Mees
ter, meester!" De reus ontwaakte en sprong met een
snauw op, waarna hij Jacob achterna ging, die rende
voor zijn leven. (Wordt vervolgd).
Stoofschotels en dikke soepen zijn van die heerlijke gerechten die we gemakke
lijk aan onze beurs kunnen aanpassen. Is deze plat, dan bereiden we ze met
wat minder of geen vlees, is hij vol, dan kunnen we wat meer nemen. Het is
ook wel eens smakelijk om niet één vleessoort voor deze gerechten te kopen,
maar b.v. inplaats van 250 pr varkensvlees de helft varkens- en de helft rund
vlees of 150 gr spiervlees en 100 gr lever, nier of hart. Hebt u soepvlees over,
restjes vlees of kaas, dan kunnen die met sukses in een hoofdschotel aan hun
eind komen. De verhouding van groente en aardappelen kunt u variëren - als
u dan maar tenminste 200 gr groente per persoon rekent. Hieronder volgen en
kele voorbeelden - fantaseert u er zelf eens wat omheen?
scheidene andere zaken. Maar noch hij, noch Presto
merken, dat een in een wijde mantel gehulde man
hen geen ogenblik uit het oog verliest in de drukte
van het marktrumoer. En als ons tweetal in de na
middag een herberg binnengaat om zich wat te
verfrissen, valt het hen evenmin op, dat vlak na
hen een bezoeker de gelagkamer betreedt en achter
hen plaats neemt. „Een ding is vreemd", zegt Aram
tot zijn schildknaap, terwijl zij zich te goed doen
aan spijs en drank. „Dat meisje mag dan Suleikah
heten, maar ik geloof er niets van, dat zij een
Oosterse is. El-Kazar sprak met een zwaar accent,
maar zij spreekt onze taal net zo zuiver als jij en
ik. Daar wil ik morgenavond meer van weten." En
de man achter hen verslikt zich haast in zijn wijn
bij het horen van deze woorden.
(Wordt vervolgd)
Stoofschotel van uien
U/a kg aardappelen, U/< kg uien, 200 gr
gehakt, 2 beschuiten of 2 eetlepels bloem
(ei), zout, peper, nootmuskaat, 75 gr
boter of margarine (geraspte kaas en/of
een geraspte winterwortel).
Het gehakt aanmaken met de beschui
ten of bloem (ei) zout en peper of noot
muskaat en zonodig wat water. Van het
gehakt kleine balletjes vormen.
De aardappelen en de uien schoonma
ken en in grove stukken snijden. De bal
letjes gehakt in een bodem water met
zout 10 minuten vooxkoken. Ze dan uit
het water nemen. De aardappelen en uien
in het vleesnat gaarkoken in ongeveer 20
minuten. De gehaktballetjes toevoegen en
gelijkmatig door de stoofschotel verdelen.
Het gerecht op smaak afmaken met boter
of margarine (peper) en desgewenst een
paar lepels geraspte kaas.
Voor de kleur kunt u vlak voor het op
dienen wat geraspte wortel door de stoof
schotel roeren.
Macaroni met savooiekool
250 gr macaroni, 1 kg groene of gele
savooiekool, 1 ui, 200 250 gr boterham
worst, dik gesneden, 50 gr boter of mar
garine, zout, laurierblad, peper, nootmus
kaat of kruidnagelpoeder, een paar lepels
peterselie- of selderijgroen.
De kool en de ui schoonmaken en fijn-
snijden. De worst in de boter of margari
ne licht bakken. De kool en de ui toe
voegen en in het vet omscheppen. De
groenten gaar laten worden in ongeveer
20 minuten; zonodig een bodem water
toevoegen.
De macaroni opzetten in ruim kokend
water met zout, een laurierblad en een
klontje boter of margarine. De macaroni
gaar koken in ongeveer 20 minuten. De
macaroni afgieten en laten uitlekken.
Kool, worst en macaroni dooreenmen
gen en het gerecht desgewenst op smaak
afmaken met peper, nootmuskaat of
kruidnagel.
Het peterselie- of selderijgroen fijnsnij-
den en op het laatst door de macaroni
scheppen.
Stevige wintersoep
250 gr gort, l'/a liter water, 200 a 250 gr
runderpoelet, een soepbeen of mergpijp,
V4 kg gemengde soepgroente (b.v. knol
selderij, prei, wortel, spruitjes), Va kg
aardappelen, zout (aroma, laurierblad, pe
er, peterselie- of selderijgroente).
De gort wassen' en in het water een
nacht laten weken. De gort met het zout,
de specerijen, het gewassen soepbeen, het
poelet en het water U/a uur zachtjes
koken. De soepgroente schoonmaken en
fijnsnijden. De aardappelen schillen en
in blokjes snijden. De groente en de
aardappelen bij de soep voegen en het
geheel nog Va uur koken.
Het soepbeen verwijderen. (Het merg
er uitnemen, klein snijden en door de
soep mengen). De soep eventueel op
smaak maken met peper, zout en aroma
en fijngehakte peterselie.