weekreclame 2.12 DE GRUYTER DE STAND IS: 2000 Y00R DE HUISVROUWEN en™ en GEEF 1000 EXTRA PRIJZEN DE MODERNE NARCOSE (II) DE VALLEI DE GRUYTER BULLETIN#4' TESTWEEK ARAM STOOFSCHOTELS Voor de Jeugd Eenstemmige jury: OP DOKTERS ADVIES: VC Veenendaal's hoofdklasserschap op het spel in Rotterdam Al tweeduizend huisvrouwen winkelen 'n maand gratis bij De Gruyter I EET - WEET - WIN J NIETGEWONNEN TOCH GEWONNEN! Mevrouw O. R.teH.schrijft: Al heb ik deze keer dan nog niet gewonnen, reken maar dat ik blijf meedoen. Ik zal zorgen minstens een keer in de prijzen te vallen, hoor! Eigenlijk schrijf ik alleen maar om te zeggen, dat we 't 'n reuze leuke actie vinden van De Gruy ter. En we hebben toch wat gewonnen: n.l. het in zicht, dat De Gruyter's betere waar' inderdaad beter is, en dat 10% kor ting ook daarom 'n wer kelijk voordeel voor ons gezin betekent. olloon Behalve de 1000 gelukkige winnaressen van 'n maand gratis winkelen, ontvingen de afgelopen week nóg eens 1000 huisvrouwen 'n sierfrommel Goudmerk-thee èn een vacuum-blik SuperkoHie! Want al hadden deze inzendsters dan niet alle test- vragen goed beantwoord, de slagzinnen waren zó origineel afgemaakt, dat de jury 'n beloning best op z'n plaats vond JjF" Tel op ""In: :jjj: wat U deze ::H: week weer extra !HI: verdient bij •llIL De Gruy*er :i Reeds bij aankoop van f 6, bondschappen pakje Goudmerkcacao voor 30 ct. Elk 3e pak ZeKw. Wasmiddel groot of normaal gratis, op 3 grote pakken Eik 3e pak Trexop groot of normaal gratis, op 3 grote pakken GOUDSE KAAS 500 gr. extra belegen voor f 1,59 500 gr. belegen voor f 1,44 500 gr. jonge voor f 1,34 gemiddeld verdiend samen verdiend De Heer der slangen Jacob en de bonestaak VOOR DE VROUW Recepten voor 4 personen De vorige keer hebben we stilgestaan bij de nieuwe inzichten, die in de moderne narcose zijn doorgevoerd. Op enkele punten wil ik nog wat nader met u ingaan. Allereerst wil ik nog wat zeggen over de „oude" aethernarcose; in het vorige artikel heb ik toegelicht hoe het komt, dat men heden ten dage minder nodig heeft van het „hoofdnarcoticum" namelijk door hel gebruik van allerlei hidpstoffen, welke meewerken om na een geringere dosis toch algehele spierv er slapping te verkrijgen. In dat vorige artikel heb ik toen gezegd, dat men vroeger een flinke slok aether nodig had om dit te bereiken. Deze term van een flinke slok moet u vooral niet misverstaan; het is een uitdrukking, die in de vakkringen wel wordt gebruikt, er wordt echter iets anders mee bedoeld dan een flinke hoeveelheid. De aether wordt namelijk toegediend op een kap boven mond en neus en er op gedruppeld. Deze methode wordt wel die d la reine genoemd naar de Engelse koningin Victoria, die zo eens in narcose is gebracht. Men ademt dus bij deze methode lucht, vermengd met aetherdamp in. Het spijt mij als er misverstand zou zijn gerezen door deze wat nonchalante manier van uitdrukken en ik bied hiervoor dan ook mijn verontschuldigingen aan. Er werd geopperd, dat door deze manier van stellen er mensen zouden kunnen zijn, die om pijn te stillen een slok aether zouden innemen. Ik heb niet over pijnstilling geschreven maar over in narcose brengen, hetgeen een andere zaak is. In ieder geval ben ik er van overtuigd, dat de regelmatige lezer van deze rubriek wel heeft begrepen, dat ik alle „dokteren" op eigen houtje sterk afkeur en vaak genoeg heb geschreven, dat men zich in voorkomende moeilijk heden tot de huisarts moet wenden. Zeker in geval van pijnstilling moet men niets op eigen gezag ondernemen. Overigens moet u niet denken, dat de aethernarcose geheel van het medisch strijdtoneel verdwenen is. Bij allerlei kleinere ingrepen wordt ze nog wel toegepast. Een andere mogelijkheid is, dat men door middel van een injectie in een ader een bepaalde stof toedient, waardoor men zeer snel „in slaap valt". De patiënten vinden dit over het algemeen een erg prettige methode. Een bezwaar is echter, dat men van deze stof slechts een beperkte hoeveelheid kan geven. Men kan haar dus gebrui ken voor heel kort durende ingrepen of, ivat ook wel gebeurt, naderhand als de patiënt nog bewusteloos is, van deze injectie overgaan op de aetherkap. Naast al deze betrekkelijk eenvoudige manieren van verdoving be staan er tegenwoordig heel ingewikkelde apparaturen, die bij operaties in de borstholte de ademhaling regelen. De patiënt kan namelijk bij ge opende borstwand niet natuurlijk ademen. Na injecties met specifieke stoffen wordt de ademhaling tijdelijk stilgelegd en neemt dit apparaat de ademhaling over totdat de borstwand gesloten is en de patiënt weer op eigen kracht kan ademhalen. Er is weinig fantasie voor nodig om te begrijpen, dat dit soort in grepen, toen ze voor het eerst gelanceerd werden, een enorme gebeur tenis waren. Bij dit boven beschreven systeem wordt er een buisje in de luchtpijp gebracht, natuurlijk als de patiënt al onder narcose is, en via dit buisje wordt zuurstof toegediend. De luchtpijp wordt dan verder afgesloten door een bepaalde mechaniek, zodat men niet de kans loopt dat er speeksel of maaginhoud in de luchtpijp komt en de longen aldus worden verontreinigd. In narcosetoestand kan de patiënt niet slikken of hoesten en dan is het wel eens moeilijk dit verontreinigen te voorkomen. Met dit systeem kan dat nu echter wel. Van allernieuwste vindingen is dan nog iets te vertellen over operaties, die bij zeer lage temperaturen worden verricht. Het is gebleken, dat be paalde ingrepen beter worden verdragen bij een lagere temperatuur. Hier wordt dan de onderkoeling toegepast. Het zal u wel duidelijk zijn, dat dit alles specialistenwerk is en dat er zeer veel training en observatie nodig zijn alvorens men dit werk kan doen. Maar voor de patiënt hebben al die nieuwe technieken werelden van mogelijkheden geopend. Hartgebreken, die tegenwoordig met blij vend succes geopereerd kunnen worden, longziekten, die men langs operatieve weg kan genezen, ernstige buikziekten, die, geopereerd, weer kunnen genezen. De techniek heeft op dit terrein enorm bijgedragen om het individuele lijden te verhelpen en uit te bannen. Dit alles is in slechts enkele generaties tot stand gekomen en u doet er toch goed aan dit ook eens te bedenken als u moppert op al die techniek, die zoveel onrust en dreiging heeft gebracht. (Nadruk verboden) ARTS paar sneeuwvlokken op een donkere handschoen opvangen en deze dan eens nauwkeurig bestuderen. Sneeuwvlok ken zijn kleine waterdruppels, die tot ijskristallen zijn gevroren. Zij zien er uit als zeshoekige, uitgerekte ijsnaal den. Op weg uit de wolken naar de aarde komen de ijsnaalden met elkaar in botsing en vormen dan zespuntige sneeuwsterren. Deze sterren zijn zo klein, dat je haar eigenlijk door een vergrootglas moet bekijken om alles duidelijk te kunnen zien. Soms steken er fijne punten uit de hoeken van het eerste ijskristal. Op de punten komen dan weer andere punten, die opnieuw takken krijgen, totdat de sneeuwvlok een zeer mooi kantpatroon heeft ge kregen. En dat kun je bezien als de sneeuwvlokken op je handschoen lig gen. De ijskristallen kleven het beste aan elkaar als zij tamelijk vochtig zijn, dat wil zeggen als zij juist beginnen te smelten. Daardoor komt het, dat je de grootste sneeuwvlokken en de mooiste figuren ziet als de temperatuur juist boven het vriespunt is. Bij lage tem peraturen worden de ijskristallen bros en hard en zij kraken onder je schoe nen als je gedurende strenge vorst over de sneeuw loopt. Figuur c. Voor de jongste! Als je wilt weten, van wie deze para plu en wanten zijn, dan moet je een lijntje trekken van punt 1 naar punt 2, 0 0 XS b 19» dan naar punt 3 en zo verder tot punt 26. Als je dat gedaan hebt zul je het portret zien van een buitengewoon vrolijk kereltje, dat helemaal niet van de zon houdt! herschijnt als bijlage van het streekblad „De Vallei" onder redactie v. tante Jos Correspondentie te richten aan tante Jos, per adres: Parallelweg 10 Veenendaal DIT ZIJN DE JARIGEN VAN DEZE WEEK 8 febr. Dinie Leppers 9 Coby Oelderik 10 Joke v. d. Weerd 10 Betty Waayenberg 10 Hennie van Son 10 Gert Kroesbergen 10 Herman Suydendorp 11 Erna Breeschoten 11 Rinie Bogaard 12 Ellie van Geerenstein 12 Gerard de Kruiff 13 Wim Vink 13 Gonnie de Kroon Wim Davelaar Tonny Heikamp Allemaal van harte gefeliciteerd. ZILVERPAPIER Capsules en zilverpapier hebben we weer gekregen van: Jopie en Jennie Aberson, Ina en Henk Graas, Cobie en Janneke Oelderik en Rineke van Vee nendaal. Dank je wel hoor, we hebben nu al weer een mooie grote stapel bij elkaar. Spaar maar hard, en dan, tot de vol gende keer. Tante Jos. Figuur d. Een paar woordjes over ski's De eerste ski's werden gemaakt van dennehout. In het Hoge Noorden kent men de ski al meer dan 4000 jaren! Op het ogenblik is men van mening, dat Amerikaans notehout het beste is Figuur a. Spelletjes in de sneeuw (als er tenminste sneeuw is) Hier is een leuke slee, die men „Velo cipede" noemt. Hoe deze slee moet worden gemaakt zie je in de tekening. De plank, waarop je zit, is 5 cm. dik. De glijlat moet voor en achter de zit- plank 15 cm. uitsteken. Die plank moet dus in ieder geval 30 cm. langer zijn dan de zitplank breed is. Als je wilt, dat deze plank het een poosje uithoudt, dan moet je aan een smid vragen een ijzeren strip om de hoeken te leggen, zoals je in de tekening kunt zien door dat die strip daar in zwart is aange geven. Breng nu om te beginnen de zij stukken stevig op hun plaats met be hoorlijk lange schroeven. Doe dan het zelfde met de glijlat. De „velocipede" kan met flinke snelheid een heuvel af gaan. Je moet de beide zijstukken ste vig in de handen nemen en sturen met je voeten. Figuur b. Sneeuwvlokken Als het weer eens sneeuwt, moet je een voor het maken van ski's. De verschil lende soorten notenhout komen op de markt onder de gemeenschappelijke naam „Hickory". De beide ski's van een stel moeten tegelijkertijd worden gemaakt van hetzelfde stuk hout, om dat zij anders niet willen „samenwer ken", zo zeggen de deskundigen. Iedere ski bestaat uit 19 stukken, welke met hydraulische lijm aan elkaar worden gelijmd en vervolgens wordt dan de ski in een droogoven gelegd. Tenslotte worden de ski's deels met de hand en deels met de machine afgewerkt. Het le damesteam van VC Veenendaal zal in Rotterdam tegen het op de laatste plaats staande Concordia moeten bewe zen, dat het haar ernst is ook volgend jaar in de sterkste en hoogste NEVOBO- afdeling te willen spelen. Concordia kwam dit jaar nog niet tot winst en ook de VCV-sters gelukte dat nog maar zelden. Hoewel de Veenendaal- se dames in uitwedstrijden veelal niet tot hun beste prestaties komen, omdat zij nu eenmaal in onze gemeente niet kunnen oefenen in een sporthal, menen wij toch dat het team deze wedstrijd zal gaan win nen. De resultaten in de laatste wedstrij den waren uitstekend. Het eerste herenteam heeft het even eens moeilijk. Aangezien de Veenendalers niet te best in vorm zijn zou het van te veel optimisme getuigen een overwinning msM Wï eet.weet.win.. De betere ivaar-kennis" van 2000 huisvrouwen is tot dusver al beloond met 'n volle maand gratis winkelen bij De Gruyter. Er zijn tutg 10.000 maanden te winnen. Doe dus beslist ook meehaal onmiddellijk zo'n gratis test-J'ormulier in een van de 480 De Gruyter-winkels WAAR TIEN PROCENT DE GRUYTER ^!!ii!!!li====:::H=;!!yr Wie deze week van alle weekaanbie- dingen profiteert, heeft ruim twee gulden extra verdiend. geldig van 7 t/m 13 februari 620907 te voorspellen op het Utrechtse Set Up. Een gelijk spel is o.i. het meest voor de hand liggende prognose. Voor de beide reserve-herenteams moeilijke thuiswedstrijden tegen resp. U.S.S. II en het Veenendaalse SKF I. Beide teams moeten winnen om de fraaie promotiekansen niet te bederven, wat hun in Veenendaal wel zal gelukken. Vorige week hebben beide teams het uitstekend gedaan. Vooral het tweede he renteam kwam goed voor de dag door in Doorn het sterke Unitas I naar een kans loze nederlaag te spelen. Geïnspireerd door het uitstekende coachen van Roel Sipkema gaf dit jeugdige VCV-team haar tegenstanders geen enkele kans. Het der de herenteam rekende binnen een half uur af met het zwakke SSVU 4. Uitslagen van vorige week. Dames: Set Up II - VC Veenendaal II: 3-0 (15-9, 15-8, 15-11). Heren: Unitas I - VC Veenendaal II: 1-3 (9-15, 9-15, 15-11, 11-15). VC Vee nendaal III - SSVU 4: 3-0 (15-4, 15-5, 15-9). OPBEL-CAMPAGNE ALS PROTEST TEGEN AMERIKAANS BESLUIT De Nederlandse verzetsstrijders-orga nisatie (KP) heeft een Opbel-campagne op touw gezet als protest tegen de Amerikaanse beslissing tot intrekking van de landingsrechten voor charter vliegtuigen naar Nieuw-Guinea. De be doeling is dat men zich telefonisch in kontakt stelt met de Amerikaanse am bassade in Den Haag (070-184140) om zijn of haar ontevredenheid te betuigen over dit besluit. (8) Als Aram en Presto weer buiten komen is de opwinding over het voorval met de reuzenslang al weer geluwd en heerst er op het plein de bonte bedrijvigheid van de jaarmarkt. Van heinde en verre zijn de kooplieden samengestroomd, uit Ka- rinthic, uit Ebrenos, ja zelfs reizende kooplieden uit Walschije en het rijk der Osmannen zijn naar Barranca getrokken. Aram bestelt prachtige kleden uit Stamboel, kunstsmeedwerk uit Savoye en ver- O—O -o—o—o—o—o—O 21 Alles ging net als de vorige keren, maar het was nu wel heel erg moeilijk om de vrouw van de reus over te halen hem binnen te laten. Tenslotte liet zij Jacob in de keuken, waar hij zich zelf in een grote koperen ketel ver borg. Toen de reus thuis kwam, riep hij, zoals gebruike lijk: „Vrouw, vrouw, ik ruik mensevlees." In weerwil van zijn vrouws tegenwerpingen zoch hij overal, zodat Jacob verschrikkelijk bang werd. Hij keek in de oven, keerde de tafel en de stoelen om en maakte een enorme rommel. Tenslotte stond hij naast de ketel, zijn grote hand rustend op het deksel, en Jacob dacht al dat zijn laatste uurtje had geslagen. 22 Gelukkig echter was de reus van het zoeken moe ge worden. Hij zette de tafel weer overeind en beval zijn vrouw hem voedsel en wijn te brengen. Toen hij had ge geten, zei hij tegen zijn vrouw: „Pak de harp". Zij deed dat en zette hem voor haar man op de tafel. „Speel harp", zei de reus en onmiddellijk begon de harp een wonder lijke melodie te spelen, zonder dat iemand haar aanraak te. De muziek suste de reus en zijn vrouw in slaap en Jacob kwam snel uit de ketel tevoorschijn, met de bedoe ling de harp te stelen. Maar het was een toverharp, en zo gauw Jacob haar aanraakte, begon zij te roepen: „Mees ter, meester!" De reus ontwaakte en sprong met een snauw op, waarna hij Jacob achterna ging, die rende voor zijn leven. (Wordt vervolgd). Stoofschotels en dikke soepen zijn van die heerlijke gerechten die we gemakke lijk aan onze beurs kunnen aanpassen. Is deze plat, dan bereiden we ze met wat minder of geen vlees, is hij vol, dan kunnen we wat meer nemen. Het is ook wel eens smakelijk om niet één vleessoort voor deze gerechten te kopen, maar b.v. inplaats van 250 pr varkensvlees de helft varkens- en de helft rund vlees of 150 gr spiervlees en 100 gr lever, nier of hart. Hebt u soepvlees over, restjes vlees of kaas, dan kunnen die met sukses in een hoofdschotel aan hun eind komen. De verhouding van groente en aardappelen kunt u variëren - als u dan maar tenminste 200 gr groente per persoon rekent. Hieronder volgen en kele voorbeelden - fantaseert u er zelf eens wat omheen? scheidene andere zaken. Maar noch hij, noch Presto merken, dat een in een wijde mantel gehulde man hen geen ogenblik uit het oog verliest in de drukte van het marktrumoer. En als ons tweetal in de na middag een herberg binnengaat om zich wat te verfrissen, valt het hen evenmin op, dat vlak na hen een bezoeker de gelagkamer betreedt en achter hen plaats neemt. „Een ding is vreemd", zegt Aram tot zijn schildknaap, terwijl zij zich te goed doen aan spijs en drank. „Dat meisje mag dan Suleikah heten, maar ik geloof er niets van, dat zij een Oosterse is. El-Kazar sprak met een zwaar accent, maar zij spreekt onze taal net zo zuiver als jij en ik. Daar wil ik morgenavond meer van weten." En de man achter hen verslikt zich haast in zijn wijn bij het horen van deze woorden. (Wordt vervolgd) Stoofschotel van uien U/a kg aardappelen, U/< kg uien, 200 gr gehakt, 2 beschuiten of 2 eetlepels bloem (ei), zout, peper, nootmuskaat, 75 gr boter of margarine (geraspte kaas en/of een geraspte winterwortel). Het gehakt aanmaken met de beschui ten of bloem (ei) zout en peper of noot muskaat en zonodig wat water. Van het gehakt kleine balletjes vormen. De aardappelen en de uien schoonma ken en in grove stukken snijden. De bal letjes gehakt in een bodem water met zout 10 minuten vooxkoken. Ze dan uit het water nemen. De aardappelen en uien in het vleesnat gaarkoken in ongeveer 20 minuten. De gehaktballetjes toevoegen en gelijkmatig door de stoofschotel verdelen. Het gerecht op smaak afmaken met boter of margarine (peper) en desgewenst een paar lepels geraspte kaas. Voor de kleur kunt u vlak voor het op dienen wat geraspte wortel door de stoof schotel roeren. Macaroni met savooiekool 250 gr macaroni, 1 kg groene of gele savooiekool, 1 ui, 200 250 gr boterham worst, dik gesneden, 50 gr boter of mar garine, zout, laurierblad, peper, nootmus kaat of kruidnagelpoeder, een paar lepels peterselie- of selderijgroen. De kool en de ui schoonmaken en fijn- snijden. De worst in de boter of margari ne licht bakken. De kool en de ui toe voegen en in het vet omscheppen. De groenten gaar laten worden in ongeveer 20 minuten; zonodig een bodem water toevoegen. De macaroni opzetten in ruim kokend water met zout, een laurierblad en een klontje boter of margarine. De macaroni gaar koken in ongeveer 20 minuten. De macaroni afgieten en laten uitlekken. Kool, worst en macaroni dooreenmen gen en het gerecht desgewenst op smaak afmaken met peper, nootmuskaat of kruidnagel. Het peterselie- of selderijgroen fijnsnij- den en op het laatst door de macaroni scheppen. Stevige wintersoep 250 gr gort, l'/a liter water, 200 a 250 gr runderpoelet, een soepbeen of mergpijp, V4 kg gemengde soepgroente (b.v. knol selderij, prei, wortel, spruitjes), Va kg aardappelen, zout (aroma, laurierblad, pe er, peterselie- of selderijgroente). De gort wassen' en in het water een nacht laten weken. De gort met het zout, de specerijen, het gewassen soepbeen, het poelet en het water U/a uur zachtjes koken. De soepgroente schoonmaken en fijnsnijden. De aardappelen schillen en in blokjes snijden. De groente en de aardappelen bij de soep voegen en het geheel nog Va uur koken. Het soepbeen verwijderen. (Het merg er uitnemen, klein snijden en door de soep mengen). De soep eventueel op smaak maken met peper, zout en aroma en fijngehakte peterselie.

Digitale periodieken - Gemeentearchief Veenendaal

De Vallei | 1962 | | pagina 4