FLORTN
Zelf maken
Zelf showen
woensdag
1 mei a.s.
O
en betaalbaar óprookje!
22 ju~aaAduw>tte, pbiffrett
DE NEDERLANDSE LANDBOUW (IV)
^CHEVROLET
Vis etenen hygiëne
A. v. d. Weerd
Behang
Henny Jansen
H. JONKER
V. A. B.
GENEVER MDZ
De jaarlijkse wedstrijd vindt plaats op
's avonds om 8 uur
DERDE BLAD „DE VALLEI''
VRIJDAG 26 APRIL 1963
Nr. 34
Eetgewoonten veranderen - Landbouw moet zich aanpassen
BEROEPSKEUZE
KIRPESTEIN
CITY-MOTORS-EDE
MOLENS VAN NEDERLAND
GEVEN LEVENSVREUGDE
DE BRON
Als U die zeldzaam mooie moderne
slaapkamer Ameublementen bij Jac. van Schuppen
ziet staan denkt U
DAT IS IETS VOOR EEN
SPROOKJESSLAAPKAMER
Maar vergist U niet!
Hoe betaalbaar moderne sprookjes
zijn ziet U in de toonkamer van
MANUFACTUREN BEDDEN&LEDIKANTEN
VEENENDAAL GORTSTR.39 TELEF. 2321
Een pracht kans voor handige dames en tieners
Landelijke finale - Euro finale
Inlichtingen, inschrijfformulieren en plaatsbewijzen in de stoffen-
afdeling van
Hoofdstraat
Veenendaal
Japonstoffen
Rokstoffen
Kinderjurkjes
Eeka B.H.'s
Damestruitjes
Terlenkarokjes
Kinderskisok j es
Sportkousjes
TEXTIELHUIS
Heel wat factoren hebben de afgelopen jaren een veelzeggend woord meegespro
ken in de ontwikkeling van de Ned. landbouw en zullen dit de komende jaren in
belangrijke mate blijven doen. In zijn nota over het landbouwbeleid geeft minister
Marijnen een korte opsomming hiervan: de veranderde prijsverhoudingen tussen
arbeid en kapitaal, de ontwikkeling in omvang, aard en karakter van de vraag
naar en het aanbod van landbouwprodukten en de vorming van een gemeen
schappelijke Europese markt met liefst 170 miljoen consumenten. Het is een mis
verstand om er op te rekenen, dat de toeneming van de welvaart in Westeuropa
automatisch zal leiden tot een toeneming van de totale landbouwconsumptie per
hoofd van de bevolking. Men kiest niet méér maar andere produkten.
„De moderne consument oriënteert
zich steeds meer op gemakkelijk bereid-
bare, hoogwaardige merkartikelen in
doelmatig verpakte eenheden, waarbij
op de verpakking nadere inlichtingen
over de bereidingswijze worden ge
geven. Men kan een toenemende be
hoefte aan service waarnemen aldus
minister Marijnen in zijn nota.
Die service wordt ook gegeven, maar
niet voor niets. De kosten voor de ver
werking en verpakking zijn de laatste
jaren sterk gestegen. Het aandeel van
de boer in iedere gulden, die de consu
ment aan de artikelen uitgeeft, daalt
hierdoor gestaag. In 1956 ontving de
Nederlandse boer niet meer dan 53 cent
van elke gulden, die de huisvrouw voor
aardappelen op tafel legde. Voor bruin
brood was het nog minder: 39 cent, voor
suiker 44 cent, voor melk en eieren res
pectievelijk 62 en 78 cent. In 1961 bleek
in Amerika het aandeel van de Ameri
kaanse boer in de consumentendollar
nog sterker gedaald: van de „aardappel
gulden" kreeg hij 27 cent, voor witte
brood 14 cent, voor eieren 66 cent en
voor melk 51 dollarcent.
De invloed van de welvaart op de
eetgewoonten is duidelijk merkbaar. In
het algemeen is er - wanneer het huis
houdgeld ruimer wordt - een relatieve
vermindering van de vraag naar zet-
meelhoudende en vetrijke produkten, de
grovere groentesoorten en de mindere
kwaliteiten fruit. Meer eiwitrijke en
vitaminehoudende kwaliteitsprodukten
zijn meer in trek. Als een land een
redelijk hoog welvaartspeil heeft be
reikt stijgt de consumptie van gewone
melk, suiker, aardappelen, peulvruch
ten, brood en een groot aantal graan-
produkten ongeveer met het percentage,
waarmee ook de bevolking zich uit
breidt. Er is dus geen sprake van een
stijging van de consumptie per hoofd
van de bevolking. Als de welvaart toe
neemt, is er eerder kans op een gerin
gere „trek" in aardappelen, al maken
aardappelprodukten, zoals „Chips" en
„Patat" weer meer kans.
ZUIVELSECTOR
In de zuivelsector is vastgesteld, dat
bij een ruimer huishoudbudget meer
boter en kaas worden gekocht, terwijl
het verbruik van melk gelijk blijft.
Voor de nieuwe zuivelprodukten is al
tijd wel een markt te vinden, meent
minister Marijnen. Met name lijken in
papier verpakte melk, yoghurt- en vla-
produkten en ijsprodukten goede kan
sen te hebben als deze als merkartike
len worden aangeboden.
GROENTEN- EN FRUITSECTOR
In de sector groenten en fruit kan bij
een ruimere beurs een grotere vraag
(INGEZONDEN)
Wie terug ziet naar een periode die
twintig of meer jaren achter ons ligt,
die realiseert zich pas goed hoeveel er
veranderde, speciaal wat betreft de op
leiding van het meisje.
Toen de meest normale gang van zaken
dat dochters na de lagere school
thuis kwamen, naailessen volg
den en thuis of in de familie
hielpen tot het huwelijk haar
een eigen verantwoordelijkheid
en een eigen taak bracht. Wie
niet trouwde werd, de meestal
niet half genoeg gewaardeerde
„vrouw op wie heel de familie
een beroep mocht doen".
Nukrijgen alle meisjes na de la
gere school minstens twee jaar
een verdere ontwikkeling, en
verreweg de meesten werken
daarna buiten het eigen gezin.
Straks over vijf of tien jaar. Hoe zal
het dan zijn? Nu al is de vraag
„blijf je werken" een veel ge
hoorde, die vaak met een „voor
lopig wel" wordt beantwoord.
Dat een huisvrouw met kleine
kinderen thuis volledig haar
taak kan en moet vinden zal
ook in de toekomst door vrijwel
niemand ontkend worden.
Maarals er geen kinderen
zijn, als de kinderen groot zijn,
op eigen benen staan en een
vrouw voelt zich nog tot veel
in staat, terwijl ze tijd en ener
gie beschikbaar heeft. Zal ze
dan tot haar eigen en ander
welzijn zich weer kunnen rich
ten op het beroep dat ze als
meisje uitoefende en dat haar
vreugde en voldoening gaf.
Ook daarom is een weloverwogen keus
en een ernstige voorbereiding voor haar
beroep ook voor het meisje zo belangrijk.
Een goede ontwikkeling is voor een meis
je geen weggegooide tijd, geld en moeite,
maar juist met het oog op de toekomst
een stevige basis waarop zij ten allen
tijde als de omstandigheden hiertoe aan
leiding geven terug kan keren.
Dat jongens een opleiding, liefst zo
breed mogelijk, moeten volgen, niemand
ontkent het.
Maar ook het meisje heeft er recht op
niet haar hele leven als „ongeschoolde"
in het arbeidsproces betrokken te zijn.
Ook zij moet werk kunnen vinden vol
gens haar eigen aanleg en opleiding wil
een beroep haar werkelijk voldoening
kunnen geven.
Gelukkig voor de vele, inrichtingen
die mensen zoeken die zich op de een of
andere manier aangetrokken voelen tot
het verzorgen van de medemens, zijn er
een groot aantal meisjes die volgens aan
leg in deze richting een beroep kiezen,
(verpleegsters - ziekenverzorgster - ge
zinsverzorgster - kraamverzorgster -
bejaarden helpster - onderwijzeres - le
rares - assistente en hoofd van huishou
delijke afdelingen in inrichtingen - kin
derverzorgster).
Het Nijverheidsonderwijs voor Meisjes
biedt voor vele beroepen zelf een be
roepsopleiding en geeft voor andere een
goede basis.
Op woensdag 1 mei a.s. van 2-4 uur
zullen in de Christelijke Huishoudschool,
Stationssingel 46, Veenendaal, demonstra
ties en lessen deze beroepsmogelijkheden
naar voren brengen.
Ieder die hierin belang stelt is die mid
dag van harte welkom.
komen naar conserven, kwaliteitsfruit
en duurdere groenten. Witte en rode
kool moeten dan het veld ruimen.
Fruitkwekers kunnen bij deze ontwik
keling niet al te optimistisch zijn, want
met name de vraag naar zuidvruchten
neemt veel meer toe dan de vraag naar
de Nederlandse fruitsoorten.
MEER VLEES
Het gebruik van vlees neemt bij een
stijgende welvaart toe. Vooral rund
vlees en in mindere mate varkensvlees,
kunnen een stijgende omzet boeken. De
vraag naar vet en spek neemt daarbij
af. In Nederland ligt het vleesverbruik
nog altijd heel wat lager dan in andere
landen met een ongeveer gelijk wel
vaartsniveau. Per jaar gebruikt de
Nederlander gemiddeld 45 kilo vlees.
De Westduitser eet 55 kilo, de Frans
man 75 kilo en de Amerikaan is met
zijn 85 kilo per jaar een ware vlees
eter. Minister Marijnen rekent er dan
ook op, dat op de binnenlandse markt
met name heel wat meer kwalitatief
hoogwaardige vleessoorten kunnen wor
den afgezet.
VEENENDAAL
Wel moet dan de nodige aandacht
worden besteed aan een goed functio
nerend afzetapparaat. Het Nederlandse
verbruik van slachtpluimvee is op het
ogenblik nog bijzonder gering. Maar
het gebraden haantje kan met behulp
van een zakelijk afzetapparaat ook in
ons land een goede toekomst krijgen.
(wordt vervolgd)
(Ingezonden)
Een postzegelserie met vijf verschil
lende molens - kan het Nederlandser?
Onze molens zijn nog steeds - hoe afge
zaagd ze misschien in de reclamewereld
zijn geworden - sieraden van ons land
schap. Ze vormen een karakteristiek
cultuurbezit, dat we met zorg dienen te
behoeden, en daarom is het goed, dat
in het jubileumjaar van de Vereniging
„De Hollandsche Molen" de Zomerze-
gels Molenzegels zijn.
Vijf molentypen: een stellingmolen, 'n
binnenkruier, een standerdmolen, een
achtkante poldermolen en een wipwa-
termolen. Molenvrienden kennen alle
molentypen wel uit elkaar, maar of alle
Nederlanders dat doenDe Zomer-
zegels bieden een pracht gelegenheid
zich eens in de interessante bijzonder
heden van molens te verdiepen. Be
halve Molenpostzegels zijn er ook
prentbriefkaarten van dezelfde molens
verkrijgbaar.
Al mag dan niet iedereen weten wat
een binnenkruier is, wat Zomerzegels
zijn en waarom ze worden uitgegeven
is wel algemeen bekend. Méér levens
vreugde door Zomerzegels - dat bete
kent hulp en steun aan landgenoten,
die ziek of gebrekkig zijn of in moei
lijkheden verkeren; hulp aan oud-ver
pleegsters, aan gerepatrieerden en stil
le armen, die van hun AOW alleen niet
rond kunnen komen; culturele hulp aan
blinden in de vorm van gesproken boe
ken; steun aan culturele werkers, kun
stenaars en mensen van de wetenschap.
Met het geld dat de toeslag op de Zo
merzegels opbrengt, kan zo veel ge
daan worden. Er kan een vacantiepa-
viljoen worden ingericht, waar ouders
van een gebrekkig kind samen met hun
kind van een onbezorgde vacantie kun
nen genieten. Ook dat is: méér levens
vreugde door Zomerzegels!
Nu is dit maar één concreet voor
beeld van de tientallen projecten, die
uit de opbrengst van de Zomerzegels
worden gefinancierd. In deze tijd, waar
in het beroep op de publieke offer
vaardigheid steeds groter wordt, gaan
vaak stemmen op die pleiten voor bun
deling van de vele inzamelingsactivi
teiten. Welnu, de Zomerzegelactie is 'n
prachtig voorbeeld van doeltreffende
bundeling. Wilt U precies weten hoe het
geld verdeeld wordt en waar het naar
toe gaat, vraagt U dan het vouwblaadje
„Waar is het voor?" aan bij het Plaat
selijk Comité voor de Zomerpostzegels,
dat U ook graag de zegels en prent
briefkaarten zal leveren. Het adres is
Mevr. Hazenberg, Kerkewijk 182, Vee
nendaal.
In Frankrijk en Engeland wordt meer vis gegeten dan in België, Nederland en
Duitsland, in Scandinavië veel meer, in Noorwegen zelfs zesmaal zoveel. En daar
vis een hoge voedingswaarde heeft, klinkt dus .herhaaldelijk en niet zonder reden
de roepstem: eet meer vis! Maar, zo zegt prof. dr. W. Ludorff, directeur van het
instituut voor de visserij te Hamburg, daarmee moet een betrouwbare hygiëne ten
opzichte van de vis gepaard gaan en hieraan mankeert nog wel het een en ander.
Men heeft in onze landen een vleeskcuringswet, geen gelijk strenge viskeuringswct,
hoewel zulk een wet voor vis nog meer nodig is dan voor vlees, daar vis gauwer en
gemakkelijker bederven kan, aan meer gevaren hiertoe is blootgesteld en anderzijds
het gebruik zo aanzienlijk is, dat minstens de gelijke zorg als voor vlees voor de vis
nodig is.
Volgens de gewone wet op de levensmid
delen kan bedorven waar in beslag wor
den genomen niet echter waar, die niet
goed wordt behandeld en misschien spoe
dig kan bederven. Dit is voor vlees niot
genoeg; voor vis echter evenmin, zelfs in
nog sterkere mate.
Prof. Ludorff vertelt in de Duitse vis-
organen over zijn ervaringen in Bremen
en Hamburg; wij vertellen hiervan iets
na, dingen waarvan dus Duitsland de
schuld draagt; maar men kan inmiddels
rondzien, of een en ander ook hier toe
passelijk is. Vooreerst zegt prof. Ludorff,
dat de Noren geen vis eten, die ouder is
dan zes dagen( na de vangst); maar hoe
wel de wegen in Noorwegen lang en
moeilijk zijn, slaagt Duitsland er niet in
de vis zo snel bij de gebruiker te bren
gen; de tijd hiertoe nodig loopt van 6-16
dagen: en daar de vis na de 6de dag
regelmatig achteruit gaat en 16 dagen
wel de uiterste termijn van bruikbaarheid
is, moet deze lange weg nodig worden
bekort.
Voorts zag hij de volgende gebreken in
de behandeling: Bij het slachten aan dek
van de schepen werden de vissen vaak
bevuild met de ingewanden en de darm-
inhoud, wat vermeden moet worden; bij
het uitladen in de havens komt de hy
giëne menigmaal veel tekort; vaak blijft
de vis dan 8-13 uur zonder ijskoeling, wat
vis niet hebben kan en de bruikbaar
heid vermindert; ook ziet men bij het
veilen dikwijls de kopers gewoonweg
over de manden en vissen lopen, onge
acht he.t vuil, dat hiermee op de vis
komt; en als bij het verladen vissen op
de grond vallen, ziet men ze met haken
weer bij elkaar halen en opnieuw in de
manden werpen; het ergst zijn de man
den en kisten: deze zijn ware haarden
van bacteriën cn moeten nodig worden
afgeschaft of verboden; ze moeten nodig
door gerij van aluminium of plastic wor
den vervangen. Vis, die niet goed wordt
behandeld, is sterk vatbaar voor nema-
thoden, een soort draadwormpjes, die dan
wel ongevaarlijk heten, maar toch niet
aangenaam zijn. Vaak wordt reeds in de
havens de filet doorgelicht op nemato-
den; men snijdt dan de donkere nema-
toden-plekken eenvoudig weg; blijven ze
erin dan versnellen ze het bederf.
Een strenge viskeuringswet kan dus het
visgebruik zeer sterk bevorderen en is
zowel voor de visserij als voor de gebrui
kers uitermate nuttig. Maar zolang deze
niet bestaat, moet de huisvrohw zelf goed
uitkijken. Goede vis heeft een glanzen
de en frisse kleur, vast vlees en heldere
ogen. Vis, die sterk ruikt en slap vlees
heeft, is in de regel een 12 dagen (na
de vangst) oud, en wellicht meer. Vis
filet, die het mqest wordt gekocht (80"/«
van het visgebruik betreft filet) is moei
lijker te kennen, want filet begint later
te ruiken. De Hamburgers vinden het
wel prettig, dat het verst liggende land,
Beieren, de voorkeur geeft aan sterk
ruikende vis; zodoende gaat de oudste
vis naar Beieren; maar het is geen aan
beveling hen na te volgen.
De Hamburgse pers doet de huisvrou
wen een aardig middeltje aan de hand
om te keuren, of de vis voldoende vers
is, als zij namelijk een stukje lakmoes
papier bij de vis houden en dit verkleurt,
is de vis niet vers meer; verkleurt het
papier niet, dan is de vis vers en goed
(dit geldt natuurlijk alleen van rauwe
vis.)
Gij zijt in deze donk're tijden,
het Licht dat uitstraalt in de nacht,
Gij zijt in zorgen, nood en lijden,
de bron waaruit ik put mijn kracht.
Laat machten opstaan tegen machten,
en krachten stuiten tegen kracht,
wij weten, wat er ook gebeure:
Gij zijt de allerhoogste macht.
Wij weten, Heer, dat in Uw handen,
verzegeld ligt ons aller lot,
en moog' rondom 't geweld ontbranden,
het laatste woord spreekt Gij, mijn God.
AH.
'N0 ievenpe
IAAT ONS V DAAKBy HUPtN
Beatrixstraat 74
Telefoon 2965
VEENENDAAL
Muur- en glansverf
Borstelwerk
Kastpapier
Zeemleer
Behang wordt machi
naal afgerand.
Droglstery en Fotohandel
Zandstraat 7 - Tel. 2472
vanaf 1,95 per meter
mooie ruiten
5,45 per meter
Lueke ruitjes voor
1,95 per meter
met een prettige pasvorm
en voordelig in prijs
vanaf 1,95
TREFFER
Overhemden
en Weekenders
6,45 - 6,95 - 8,90
korte mouw 5,95
in de nieuwste ruiten
79 cent
vanaf 98 cent
Alle kleuren ritsen, knopen
band enz.
KOOPT IN HET