FLORTN Zelf maken Zelf showen woensdag 1 mei a.s. O en betaalbaar óprookje! 22 ju~aaAduw>tte, pbiffrett DE NEDERLANDSE LANDBOUW (IV) ^CHEVROLET Vis etenen hygiëne A. v. d. Weerd Behang Henny Jansen H. JONKER V. A. B. GENEVER MDZ De jaarlijkse wedstrijd vindt plaats op 's avonds om 8 uur DERDE BLAD „DE VALLEI'' VRIJDAG 26 APRIL 1963 Nr. 34 Eetgewoonten veranderen - Landbouw moet zich aanpassen BEROEPSKEUZE KIRPESTEIN CITY-MOTORS-EDE MOLENS VAN NEDERLAND GEVEN LEVENSVREUGDE DE BRON Als U die zeldzaam mooie moderne slaapkamer Ameublementen bij Jac. van Schuppen ziet staan denkt U DAT IS IETS VOOR EEN SPROOKJESSLAAPKAMER Maar vergist U niet! Hoe betaalbaar moderne sprookjes zijn ziet U in de toonkamer van MANUFACTUREN BEDDEN&LEDIKANTEN VEENENDAAL GORTSTR.39 TELEF. 2321 Een pracht kans voor handige dames en tieners Landelijke finale - Euro finale Inlichtingen, inschrijfformulieren en plaatsbewijzen in de stoffen- afdeling van Hoofdstraat Veenendaal Japonstoffen Rokstoffen Kinderjurkjes Eeka B.H.'s Damestruitjes Terlenkarokjes Kinderskisok j es Sportkousjes TEXTIELHUIS Heel wat factoren hebben de afgelopen jaren een veelzeggend woord meegespro ken in de ontwikkeling van de Ned. landbouw en zullen dit de komende jaren in belangrijke mate blijven doen. In zijn nota over het landbouwbeleid geeft minister Marijnen een korte opsomming hiervan: de veranderde prijsverhoudingen tussen arbeid en kapitaal, de ontwikkeling in omvang, aard en karakter van de vraag naar en het aanbod van landbouwprodukten en de vorming van een gemeen schappelijke Europese markt met liefst 170 miljoen consumenten. Het is een mis verstand om er op te rekenen, dat de toeneming van de welvaart in Westeuropa automatisch zal leiden tot een toeneming van de totale landbouwconsumptie per hoofd van de bevolking. Men kiest niet méér maar andere produkten. „De moderne consument oriënteert zich steeds meer op gemakkelijk bereid- bare, hoogwaardige merkartikelen in doelmatig verpakte eenheden, waarbij op de verpakking nadere inlichtingen over de bereidingswijze worden ge geven. Men kan een toenemende be hoefte aan service waarnemen aldus minister Marijnen in zijn nota. Die service wordt ook gegeven, maar niet voor niets. De kosten voor de ver werking en verpakking zijn de laatste jaren sterk gestegen. Het aandeel van de boer in iedere gulden, die de consu ment aan de artikelen uitgeeft, daalt hierdoor gestaag. In 1956 ontving de Nederlandse boer niet meer dan 53 cent van elke gulden, die de huisvrouw voor aardappelen op tafel legde. Voor bruin brood was het nog minder: 39 cent, voor suiker 44 cent, voor melk en eieren res pectievelijk 62 en 78 cent. In 1961 bleek in Amerika het aandeel van de Ameri kaanse boer in de consumentendollar nog sterker gedaald: van de „aardappel gulden" kreeg hij 27 cent, voor witte brood 14 cent, voor eieren 66 cent en voor melk 51 dollarcent. De invloed van de welvaart op de eetgewoonten is duidelijk merkbaar. In het algemeen is er - wanneer het huis houdgeld ruimer wordt - een relatieve vermindering van de vraag naar zet- meelhoudende en vetrijke produkten, de grovere groentesoorten en de mindere kwaliteiten fruit. Meer eiwitrijke en vitaminehoudende kwaliteitsprodukten zijn meer in trek. Als een land een redelijk hoog welvaartspeil heeft be reikt stijgt de consumptie van gewone melk, suiker, aardappelen, peulvruch ten, brood en een groot aantal graan- produkten ongeveer met het percentage, waarmee ook de bevolking zich uit breidt. Er is dus geen sprake van een stijging van de consumptie per hoofd van de bevolking. Als de welvaart toe neemt, is er eerder kans op een gerin gere „trek" in aardappelen, al maken aardappelprodukten, zoals „Chips" en „Patat" weer meer kans. ZUIVELSECTOR In de zuivelsector is vastgesteld, dat bij een ruimer huishoudbudget meer boter en kaas worden gekocht, terwijl het verbruik van melk gelijk blijft. Voor de nieuwe zuivelprodukten is al tijd wel een markt te vinden, meent minister Marijnen. Met name lijken in papier verpakte melk, yoghurt- en vla- produkten en ijsprodukten goede kan sen te hebben als deze als merkartike len worden aangeboden. GROENTEN- EN FRUITSECTOR In de sector groenten en fruit kan bij een ruimere beurs een grotere vraag (INGEZONDEN) Wie terug ziet naar een periode die twintig of meer jaren achter ons ligt, die realiseert zich pas goed hoeveel er veranderde, speciaal wat betreft de op leiding van het meisje. Toen de meest normale gang van zaken dat dochters na de lagere school thuis kwamen, naailessen volg den en thuis of in de familie hielpen tot het huwelijk haar een eigen verantwoordelijkheid en een eigen taak bracht. Wie niet trouwde werd, de meestal niet half genoeg gewaardeerde „vrouw op wie heel de familie een beroep mocht doen". Nukrijgen alle meisjes na de la gere school minstens twee jaar een verdere ontwikkeling, en verreweg de meesten werken daarna buiten het eigen gezin. Straks over vijf of tien jaar. Hoe zal het dan zijn? Nu al is de vraag „blijf je werken" een veel ge hoorde, die vaak met een „voor lopig wel" wordt beantwoord. Dat een huisvrouw met kleine kinderen thuis volledig haar taak kan en moet vinden zal ook in de toekomst door vrijwel niemand ontkend worden. Maarals er geen kinderen zijn, als de kinderen groot zijn, op eigen benen staan en een vrouw voelt zich nog tot veel in staat, terwijl ze tijd en ener gie beschikbaar heeft. Zal ze dan tot haar eigen en ander welzijn zich weer kunnen rich ten op het beroep dat ze als meisje uitoefende en dat haar vreugde en voldoening gaf. Ook daarom is een weloverwogen keus en een ernstige voorbereiding voor haar beroep ook voor het meisje zo belangrijk. Een goede ontwikkeling is voor een meis je geen weggegooide tijd, geld en moeite, maar juist met het oog op de toekomst een stevige basis waarop zij ten allen tijde als de omstandigheden hiertoe aan leiding geven terug kan keren. Dat jongens een opleiding, liefst zo breed mogelijk, moeten volgen, niemand ontkent het. Maar ook het meisje heeft er recht op niet haar hele leven als „ongeschoolde" in het arbeidsproces betrokken te zijn. Ook zij moet werk kunnen vinden vol gens haar eigen aanleg en opleiding wil een beroep haar werkelijk voldoening kunnen geven. Gelukkig voor de vele, inrichtingen die mensen zoeken die zich op de een of andere manier aangetrokken voelen tot het verzorgen van de medemens, zijn er een groot aantal meisjes die volgens aan leg in deze richting een beroep kiezen, (verpleegsters - ziekenverzorgster - ge zinsverzorgster - kraamverzorgster - bejaarden helpster - onderwijzeres - le rares - assistente en hoofd van huishou delijke afdelingen in inrichtingen - kin derverzorgster). Het Nijverheidsonderwijs voor Meisjes biedt voor vele beroepen zelf een be roepsopleiding en geeft voor andere een goede basis. Op woensdag 1 mei a.s. van 2-4 uur zullen in de Christelijke Huishoudschool, Stationssingel 46, Veenendaal, demonstra ties en lessen deze beroepsmogelijkheden naar voren brengen. Ieder die hierin belang stelt is die mid dag van harte welkom. komen naar conserven, kwaliteitsfruit en duurdere groenten. Witte en rode kool moeten dan het veld ruimen. Fruitkwekers kunnen bij deze ontwik keling niet al te optimistisch zijn, want met name de vraag naar zuidvruchten neemt veel meer toe dan de vraag naar de Nederlandse fruitsoorten. MEER VLEES Het gebruik van vlees neemt bij een stijgende welvaart toe. Vooral rund vlees en in mindere mate varkensvlees, kunnen een stijgende omzet boeken. De vraag naar vet en spek neemt daarbij af. In Nederland ligt het vleesverbruik nog altijd heel wat lager dan in andere landen met een ongeveer gelijk wel vaartsniveau. Per jaar gebruikt de Nederlander gemiddeld 45 kilo vlees. De Westduitser eet 55 kilo, de Frans man 75 kilo en de Amerikaan is met zijn 85 kilo per jaar een ware vlees eter. Minister Marijnen rekent er dan ook op, dat op de binnenlandse markt met name heel wat meer kwalitatief hoogwaardige vleessoorten kunnen wor den afgezet. VEENENDAAL Wel moet dan de nodige aandacht worden besteed aan een goed functio nerend afzetapparaat. Het Nederlandse verbruik van slachtpluimvee is op het ogenblik nog bijzonder gering. Maar het gebraden haantje kan met behulp van een zakelijk afzetapparaat ook in ons land een goede toekomst krijgen. (wordt vervolgd) (Ingezonden) Een postzegelserie met vijf verschil lende molens - kan het Nederlandser? Onze molens zijn nog steeds - hoe afge zaagd ze misschien in de reclamewereld zijn geworden - sieraden van ons land schap. Ze vormen een karakteristiek cultuurbezit, dat we met zorg dienen te behoeden, en daarom is het goed, dat in het jubileumjaar van de Vereniging „De Hollandsche Molen" de Zomerze- gels Molenzegels zijn. Vijf molentypen: een stellingmolen, 'n binnenkruier, een standerdmolen, een achtkante poldermolen en een wipwa- termolen. Molenvrienden kennen alle molentypen wel uit elkaar, maar of alle Nederlanders dat doenDe Zomer- zegels bieden een pracht gelegenheid zich eens in de interessante bijzonder heden van molens te verdiepen. Be halve Molenpostzegels zijn er ook prentbriefkaarten van dezelfde molens verkrijgbaar. Al mag dan niet iedereen weten wat een binnenkruier is, wat Zomerzegels zijn en waarom ze worden uitgegeven is wel algemeen bekend. Méér levens vreugde door Zomerzegels - dat bete kent hulp en steun aan landgenoten, die ziek of gebrekkig zijn of in moei lijkheden verkeren; hulp aan oud-ver pleegsters, aan gerepatrieerden en stil le armen, die van hun AOW alleen niet rond kunnen komen; culturele hulp aan blinden in de vorm van gesproken boe ken; steun aan culturele werkers, kun stenaars en mensen van de wetenschap. Met het geld dat de toeslag op de Zo merzegels opbrengt, kan zo veel ge daan worden. Er kan een vacantiepa- viljoen worden ingericht, waar ouders van een gebrekkig kind samen met hun kind van een onbezorgde vacantie kun nen genieten. Ook dat is: méér levens vreugde door Zomerzegels! Nu is dit maar één concreet voor beeld van de tientallen projecten, die uit de opbrengst van de Zomerzegels worden gefinancierd. In deze tijd, waar in het beroep op de publieke offer vaardigheid steeds groter wordt, gaan vaak stemmen op die pleiten voor bun deling van de vele inzamelingsactivi teiten. Welnu, de Zomerzegelactie is 'n prachtig voorbeeld van doeltreffende bundeling. Wilt U precies weten hoe het geld verdeeld wordt en waar het naar toe gaat, vraagt U dan het vouwblaadje „Waar is het voor?" aan bij het Plaat selijk Comité voor de Zomerpostzegels, dat U ook graag de zegels en prent briefkaarten zal leveren. Het adres is Mevr. Hazenberg, Kerkewijk 182, Vee nendaal. In Frankrijk en Engeland wordt meer vis gegeten dan in België, Nederland en Duitsland, in Scandinavië veel meer, in Noorwegen zelfs zesmaal zoveel. En daar vis een hoge voedingswaarde heeft, klinkt dus .herhaaldelijk en niet zonder reden de roepstem: eet meer vis! Maar, zo zegt prof. dr. W. Ludorff, directeur van het instituut voor de visserij te Hamburg, daarmee moet een betrouwbare hygiëne ten opzichte van de vis gepaard gaan en hieraan mankeert nog wel het een en ander. Men heeft in onze landen een vleeskcuringswet, geen gelijk strenge viskeuringswct, hoewel zulk een wet voor vis nog meer nodig is dan voor vlees, daar vis gauwer en gemakkelijker bederven kan, aan meer gevaren hiertoe is blootgesteld en anderzijds het gebruik zo aanzienlijk is, dat minstens de gelijke zorg als voor vlees voor de vis nodig is. Volgens de gewone wet op de levensmid delen kan bedorven waar in beslag wor den genomen niet echter waar, die niet goed wordt behandeld en misschien spoe dig kan bederven. Dit is voor vlees niot genoeg; voor vis echter evenmin, zelfs in nog sterkere mate. Prof. Ludorff vertelt in de Duitse vis- organen over zijn ervaringen in Bremen en Hamburg; wij vertellen hiervan iets na, dingen waarvan dus Duitsland de schuld draagt; maar men kan inmiddels rondzien, of een en ander ook hier toe passelijk is. Vooreerst zegt prof. Ludorff, dat de Noren geen vis eten, die ouder is dan zes dagen( na de vangst); maar hoe wel de wegen in Noorwegen lang en moeilijk zijn, slaagt Duitsland er niet in de vis zo snel bij de gebruiker te bren gen; de tijd hiertoe nodig loopt van 6-16 dagen: en daar de vis na de 6de dag regelmatig achteruit gaat en 16 dagen wel de uiterste termijn van bruikbaarheid is, moet deze lange weg nodig worden bekort. Voorts zag hij de volgende gebreken in de behandeling: Bij het slachten aan dek van de schepen werden de vissen vaak bevuild met de ingewanden en de darm- inhoud, wat vermeden moet worden; bij het uitladen in de havens komt de hy giëne menigmaal veel tekort; vaak blijft de vis dan 8-13 uur zonder ijskoeling, wat vis niet hebben kan en de bruikbaar heid vermindert; ook ziet men bij het veilen dikwijls de kopers gewoonweg over de manden en vissen lopen, onge acht he.t vuil, dat hiermee op de vis komt; en als bij het verladen vissen op de grond vallen, ziet men ze met haken weer bij elkaar halen en opnieuw in de manden werpen; het ergst zijn de man den en kisten: deze zijn ware haarden van bacteriën cn moeten nodig worden afgeschaft of verboden; ze moeten nodig door gerij van aluminium of plastic wor den vervangen. Vis, die niet goed wordt behandeld, is sterk vatbaar voor nema- thoden, een soort draadwormpjes, die dan wel ongevaarlijk heten, maar toch niet aangenaam zijn. Vaak wordt reeds in de havens de filet doorgelicht op nemato- den; men snijdt dan de donkere nema- toden-plekken eenvoudig weg; blijven ze erin dan versnellen ze het bederf. Een strenge viskeuringswet kan dus het visgebruik zeer sterk bevorderen en is zowel voor de visserij als voor de gebrui kers uitermate nuttig. Maar zolang deze niet bestaat, moet de huisvrohw zelf goed uitkijken. Goede vis heeft een glanzen de en frisse kleur, vast vlees en heldere ogen. Vis, die sterk ruikt en slap vlees heeft, is in de regel een 12 dagen (na de vangst) oud, en wellicht meer. Vis filet, die het mqest wordt gekocht (80"/« van het visgebruik betreft filet) is moei lijker te kennen, want filet begint later te ruiken. De Hamburgers vinden het wel prettig, dat het verst liggende land, Beieren, de voorkeur geeft aan sterk ruikende vis; zodoende gaat de oudste vis naar Beieren; maar het is geen aan beveling hen na te volgen. De Hamburgse pers doet de huisvrou wen een aardig middeltje aan de hand om te keuren, of de vis voldoende vers is, als zij namelijk een stukje lakmoes papier bij de vis houden en dit verkleurt, is de vis niet vers meer; verkleurt het papier niet, dan is de vis vers en goed (dit geldt natuurlijk alleen van rauwe vis.) Gij zijt in deze donk're tijden, het Licht dat uitstraalt in de nacht, Gij zijt in zorgen, nood en lijden, de bron waaruit ik put mijn kracht. Laat machten opstaan tegen machten, en krachten stuiten tegen kracht, wij weten, wat er ook gebeure: Gij zijt de allerhoogste macht. Wij weten, Heer, dat in Uw handen, verzegeld ligt ons aller lot, en moog' rondom 't geweld ontbranden, het laatste woord spreekt Gij, mijn God. AH. 'N0 ievenpe IAAT ONS V DAAKBy HUPtN Beatrixstraat 74 Telefoon 2965 VEENENDAAL Muur- en glansverf Borstelwerk Kastpapier Zeemleer Behang wordt machi naal afgerand. Droglstery en Fotohandel Zandstraat 7 - Tel. 2472 vanaf 1,95 per meter mooie ruiten 5,45 per meter Lueke ruitjes voor 1,95 per meter met een prettige pasvorm en voordelig in prijs vanaf 1,95 TREFFER Overhemden en Weekenders 6,45 - 6,95 - 8,90 korte mouw 5,95 in de nieuwste ruiten 79 cent vanaf 98 cent Alle kleuren ritsen, knopen band enz. KOOPT IN HET

Digitale periodieken - Gemeentearchief Veenendaal

De Vallei | 1963 | | pagina 5