Ooi? de j^eeótjurh ló uan zLluer: Houd het kerstmaal nu eens eenvoudig Om kort te gaan Columbus ontdekte ook de kalkoenbout! Geef uw kerstboom een „NATTE voet" Kerstgevogelte met een interessant verleden enu Met water blijft de boom mooi en minder brandbaar Toeh de k ip i Dessert in stijl -ti pi Vocht! I „Bijzonder" Raffinement IN ZESTIENDE EEUW AL VAN HET SPIT BIJ DE FOTO'S Niet te zwaar eten is ook prettig voor gast- of huisvrouw Glaasje op j Dat is knap Gekleurd Cadeaus Voor de vogels De kaarsvlam Groen en geel... (Van onze medewerkster) l^erstmis 1966: vrouwen en kernt- bomen glinsteren om het hardst! Want glinsteren is dit jaar niet alleen voor de kerstboom weg gelegd. Het glimt en glinstert over al in de mode, van het bescheiden confectie-feestjurkje tot het waar lijk grootse couture-avondtoilet. De hoofdkleur is zilver: zilveren lurex- garens geven glans aan lamé- stoffen, brokaten, jerseyweefsels. Avondtoiletten, cocktailjrken, huis pyjama's, „gastvrouw-ensembles" en après-ski kleding: alles wordt uit zilveren stoffen gemaakt. Dat geglinster houdt niet op bij de rokzoom. Onder die (korte) rok wor den zilveren kousen gedragen, de voeten steken in zilveren schoentjes. Lurexkousen zijn er in allerlei soor ten, van uiterst fijne breisels tot gro ve stretch- en jacquardsoorten. Glin- stermotieven en fantasiesteken ma ken „het zilveren been" tot een top- blikvanger! De makers van deze metaalgarens zijn nog steeds bezig, hun produkt te perfectioneren. De moderne lurexga- rens kunnen niet oxyderen, ze kunnen met allerlei vezels (natuurlijke en synthetische) worden verweven en in lis allerlei stofsoorten worden verwerkt. Nieuw is „lurex frizette", een garen met een glinsterend bouclé-effect. Een metaalgaren met parelmoerglans wordt als „lurex irisé" in de handel gebracht. Ook in handbreigarens wor den lurexdraden verwerkt. Zo langzamerhand kan men gerust spreken over „nieuws van het zilver mode-front". Het, laatste nieuws op dit gebied omvat niet alleen allerlei kleren en accessoires (jurken, onder jurken, skipakken, laarzen, mutsen, regenjassen, boodschappentassen en documentenmappen) van zilverleer en zilvervinyl, maar ook meubelstuk ken. Banken in een matte zilvertint met losse glinsterende zilverkleurige kussens zijn „dernier cri" in de inte rieurkunst. Fauteuils van zilverkleu rig metaaldraad met kussens van zil verleer, verchroomde stoelframes met zilverkleurige hoezen kunnen als twinkelende accenten in het interieur worden geplaatst. Een zilvermodetipmocht het bud get deze winter geen „zilveren feest jurk" meer toestaan, zoek het dan in de accessoires. Met een paar zilveren kousen en dito schoenen bij een zwart jurkje, met een zilverleren ceintuur of een klein zilveren avondtasje bij een donkere basisjurk kan men toch „meedoen". t Op de linkerfoto drie „schitteren- j de" voorbeelden van avondkleding in ons glinstertijdperk. Zowel de twee j jurken als het ensemble zijn uitge- j voerd in een grof lurexbreisel dat I zo licht is als een veertje. De klas- I sieke a-symmetrische avondjapon die j de foto daaronder toont is gemaakt i van lurex-frizette, een nieuw metaal- j garen met een glinsterend bouclé- j effect. Deze jurk (ontwerp Albertina, j Rome) wordt op de heup gesloten met j een met juwelen bezette broche. Wil men het feest huiselijk houden, dan kan men gehuld gaan in de opmer- kelijke huispyjama van de foto rechts: j een pantalon met zeer wijde pijpen en daarbij een mouwloos hesje dat aan de halslijn is ingerimpeld en uitloopt in twee brede schouderbanden. Het i materiaal is tergal-crêpe, bedrukt met j witte, groene en roze motieven. Om- j dat het toch glinsteren moet draagt j men er zilveren schoentjes bij en een j paar enorme, ronde oorhangers. MMMNM pm (Van onze medewerkster) Tn de komende dagen zullen veel Nederlandse huiskamers weer onderdak bieden aan een gast die maar eenmaal per jaar komt: de kerstboom. Het is een gast die sfeer brengt en in ruil daarvoor slechts weinig eist. Als hij op de juiste manier wordt geïnstalleerd en met enkele voorzorgen wordt omringd heeft men aan kerstboom, bij wijze van spreken, geen kind. Vooropgesteld dan altijd dat de boom vóór het kopen met een kri tisch oog is bekeken. Daarbij moet men wel scherp let ten op de volgende zaken: De boom mag geen naalden laten vallen wanneer met de onderzijde van de stam een paar keer stevig op de grond wordt getikt. Vallen er wel naalden af, dan is de boom te droog. Probeer ook een paar naalden uit de takken te trekken; dit moet niet ge makkelijk gaan. Kijk of er hars aan de stam kleeft; het is een bewijs dat de boom vers is. Controleer of er geen gebroken takken aan de boom zitten en of de vorm regelmatig is. Houd vooral de plaats in gedachten waar de boom wordt neergezet. In een hoek van de kamer kan de boom met de mooiste kant naar voren wor den geplaatst, zodat kleine schoon heidsfoutjes aan de achterkant ko men. Wordt de boom centraal gezet zodat hij van alle kanten zichtbaar is, kies dan een symmetrisch gevormd exemplaar waarvan de takken aan alle kanten even vol zijn. Tïaarlemse-jongelui gaan tijdens de Kerstdagen een openbare „vas tenactie" houden, als protest tegen de manier waarop tegenwoordig 't Kerst feest wordt gevierd. Kerstfeest is een „eetfeest" géworden en de initiatiefne mers van de vastenactie vinden dat. gezien de nood die allerwegen op aarde heerst 'n zeer afkeurenswaardige siti^- tie. Nu hoeft men 't nog niet met de be weegredenen van deze jongeren eens te zijn om toch wel iets te voelen voor een drastische vereenvoudiging van 't Kerstmaal. Al was het alleen maar om praktische redenen: men eet vaak te veel, voelt zich daardoor niet fit en scheept bovendien de vrouw des hui zes op met een berg werk. In de weken vóór Kerstmis wordt de huisvrouw vaak overstroomd met recepten en suggesties voor de kerst diners. Een garnalen- of crabcocktail moet er altijd zo nodig bij zijn even als een soepje dat „nét iets meer is dan gewoonlijk". Dan komt nog het vlees of gevogelte met een of meer groenten, en tenslotte een ingewik keld dessert dat in negen van de tien gevallen aan de kersttafel geen enkel enthousiasme meer vermag te wek ken omdat iedereen volgegeten is. Redenen genoeg dus om het eens een keer eenvoudiger te houden. Re duceer die cocktail en die soep eens tot een kleine hors d'oeuvre, niet zo'n machtig bouwwerk met veel mayo naise, maar een sierlijk klein voorge rechtje in de trant der zuidelijke lan den. Kleine bordjes met daarop een enkele asperge in ham gewikkeld, een stukje toast met paté of kippelever (het levertje van de kerstkip!), een blaadje sla en een stukje tomaat. Het moet er kleurig uit zien en toch een hapje van niks zijn. Zoets wekt meer eetlust op dan cocktails en soepen. Wilt u de soep niet missen, houd het dan luchtig: een heldere kalfs- of kip- pebouillon met wat ragfijn gehakt vlees en een kleine dosis soepgroente. Wie erg verknocht is aan de kerst kip, zou met dit beestje eens het vol gende kunnen doen. Haal het vel met de vleugeltjes eraf, strooi behalve zout en peper ook wat paprika op het ontvelde beest en braad het op de ge wone manier gaar. Zet de kip op het menu voor eerste kerstdag, in combi natie met vruchten uit blik (lekker en, alweer, gemakkelijk). Perziken en kersen doen het goed .bij gebraden kip. Trek bouillon van het vel, de vleugeltjes, lever, hart, maag en nek van de kip. Zet deze bouillon op een koele plaats weg en gebruik ze op tweede kerstdag voor het maken van een kipperagoüt, waarin het kippelevertje en restjes kippevlees van de eerste dag worden verwerkt. Vul met deze ragoüt kant en klare pasteibakjes (te koop bij de banket bakker) en zet ze een minuut of acht in een warme oven. Geef ze op een vuurvaste schaal, laag om laag, aardappelpuree en appelmoes. Zet deze schotel een poosje in de oven om bruin te worden. Laat de varkens haasjes juist gaar worden en bak in de jus een paar tomaatjes mee. Spinazie met gekleurde eieren: maak diepvriesspinazie klaar in een vuurvaste schaal en leg er gepocheer de eieren op. De eieren worden ge broken boven een pannetje met zacht jes kokend azijnwater en er met een schuimspaan uitgehaald als het eiwit helemaal is gestold. Bedek de eieren met een paprikasausje. Geef ook hierbij aardappelpuree die gerust uit een pakje mag komen. Veel peper, wat nootmuskaat, een geklopt ei en een flink stuk boter door de aardap pelpuree roeren, met paneermeel en boter bedekken en in de oven licht bruin laten worden. m mm AAN alcoholvrije decemberfeest- drankjes zal dit jaar meer dan ooit behoefte zijn, gezien het feit dat er in Nederland in het afgelopen jaar weer tienduizenden automobilisten zijn bij gekomen. Gewetensvolle gastvrouwen die hun chaufferende gasten zo goed mogelijk „alcoholvrij" willen houden kunnen dit recept eens proberen: Doe in ieder glas een mengsel van twee eetlepels heet water met een eetlepel honing. Giet hierbij het sap van een halve citroen en een hele si naasappel, vul het glas met spuitwa ter bij en doe er een paar ijsblokjes in. Zet een citroenschijfje op de rand van het glas zodat een en ander er toch een beetje als een „echte" long drink uitziet. Kleine Amerikaantjes kunnen hun eventueel aanwezige talenknobbels oefenen op blokkendozen met blok ken, die bedr.ukt zijn met het alfa bet in vier talen: Frans, Grieks, Latijn en Hebreeuws. Ook in bed en in het bad kunnen de leergierige kleinen zich uitleven. Er zijn aller lei spelletjes en accessoires voor slaap- en badkamer waarmee de Amerikaanse kindertjes kunnen le ren lezen, tellen of klokkijken. ■«••■HIK (KIM ■•■«■■••••■•••■•■I Eén ding kan de kerstboom niet j missen: vocht. Zolang de boom niet j is opgetuigd, kan hij het best in een i garage of kelder worden bewaard, 1 met de voet in een emmertje water. Is de tijd van versieren gekomen, I maak dan twee diepe diagonale in- snijdingen in de voet van de boom. Zet de kerstboom in een stevige hou- i der met een royaal waterreservoir I zodat het oppervlak van de insnijdin- gen zich helemaal onder water be- i vindt. Het vocht zorgt ervoor dat de j naalden niet ontijdig verkleuren en j afvallen. Bovendien is een vochthou- j dende kerstboom aanzienlijk minder „vatbaar" voor brandjes. Wat die brandjes betreft: niet al- tijd zijn „echte" kaarsen de boosdoe- ners! Een elektrische kerstboomver- j lichting, die niet voor honderd pro- cent in orde is, levert een even groot j gevaar op. Reptielleer is er nu ook in kleuren, in modekleuren nog wel. De huid van de krokodil wordt bijvoorbeeld ver werkt tot tassen in bordeauxrood, chocoladebruin en zwart. Ook slange- leer wordt geverfd in geraffineerde tinten, passend bij de kleuren van het wintermodepalet 1966-1967. Amerikaanse tijdschriften brengen deze maand kolommen vol suggesties voor niet alledaagse kerstcadeaus. Een bloemlezing uit hetgeen de gulle gever op zijn weg tegenkomt: mini- panties van stretch, niet alleen voor vrouwen maar ook voor mannen; ge parfumeerde stropdassen voor heren; voor trouwe viervoeters een met plu che gevoerd hondehok van kerse hout; voor kleine jongetjes een „spre kende vliegmachine" met een stern- tweede kerstdag als onderdeel van een sandwichmaaltijd, ter vervan ging van de warme maaltijd. Zoiets valt op tweede kerstdag meestal in betere aarde dan wéér zo'n uitge breide tafel. Nog een paar suggesties voor ge makkelijke en toch aantrekkelijke menu's. Varkenshaasjes met aardappelpu ree en appelmoes: braad de varkens haasjes goudbruin en leg intussen in Na zo'n betrekkelijk eenvoudige maaltijd is de culinaire fantasie vast nog wel toereikend voor het beden ken van een weinig bewerkelijk en toch attractief nagerecht. Een paar schaaltjes met gemengd fruit en ge mengde noten vragen helemaal geen extra werk voor dit onderdeel van de maaltijd. Voor kaasliefhebbers is een kopje koffie met daarbij crackers en diverse soorten kaas altijd een hoog- genoteerd nagerecht. Uitgeperste si naasappelhelften, gevuld met vanille- vla uit de fles, die vermengd is met sinaasappelsap en wat stijfgeslagen room, kunnen rekenen op de warme waardering van gasten die van een zoet dessert houden dat er bovendien aantrekkelijk uitziet. Voor een dessert met een „frisse" inslag tenslotte nog dit recept: een paar lepels uitgelekte yoghurt, ge combineerd met een paar lepels va- nillevla, bedekt met wat brame- of bessesap en gegarneerd met een vleugje geklopte slagroom. MSMINNNMttSMMHNS metje dat voortdurend zegt „Dames en heren, riemen vastmaken". Speelgoed voor volwassenen is er ook: vier chimpansees die van top tot teen op de Beatles lijken en door een elektrisch mechaniekje in actie kun nen komen. Het hele stel kost 3.500 dollar en dat mag een koopje worden genoemd, vergeleken bij de fabelach tige honoraria van de echte Beatles. Amerikaanse top-geschenken zijn dit jaar oude toneel- en circusaffiches, en (bij de statusartikelen) gouden siga rettenaanstekers in de vorm van een krokodil, een kikvors of een rinoce- rosje. De beestjes worden soms ook nog met robijnen en diamanten ver sierd. Als de kerstboom na de feestda gen in december nog te mooi is om hem al naar de vuilniswagen te verwijzen, zou u er een „vogel- voederboom" van kunnen maken. Plant de boom in de tuin en hang de bovenste takken vol met hapjes waarvan de vogels houden: pinda- snoeren, vetbolletjes en meer van zulke delicatessen voor de geveder de vriendjes. Bij koud en droog weer houdt de boom het op deze manier soms nog een hele tijd vol. Hang het voedsel alleen in de bo venste takken, met het oog op buurtpoezen met kwade bedoelin gen! Zo krijgt u mooie rustige (kerst)- kaarsvlammen: Zet de kaarsen niet te dicht bij el- GerinQu kaar, anders gaan ze door de weder- zijds uitgestraalde warmte vervor men en druipen. Zet geen kaarsen op de tocht of bo ven een brandende kachel; de kaars brandt pas mooi als de vlam in rust is. Kaarsen moeten rechtop staan; dat geldt vooral voor kerstboomkaarsen. Houd de hand achter de vlam bij het uitblazen van de kaars en vermijd aanraken van de (broze) pit die ge makkelijk kan breken. Worden kaar sen als rookverdrijvers gebruikt, steek ze dan aan voordat met roken wordt begonnen. Laat geen afgebro ken pitten of stukjes lucifer in de „kom" van de kaars liggen: ze gaan meebranden en verwoesten het uiter lijk schoon van de kaars! Wat betekenen kleuren voor de vrouw? Geel doet haar denken aan humoristische zaken en aan zinde lijkheid. De Amerikaanse vrouw is een uitzondering: zij ziet in geel niets humoristisch. Nederlandse vrouwen denken bij deze kleur vaak aan het begrip „goedkoop". Een Engels researchbureau heeft dit allemaal ontdekt bij een enquête onder huisvrouwen in Engeland, de Verenigde Staten, Frankrijk, Zwitser land, Nederland, Zweden en Italië. De achtergrond was zeer zakelijk: men wil de vrouwelijke reacties op kleu ren leren kennen met het oog op de verpakking van artikelen voor export. Rood bleek „stimulerend en warm" te zijn en werd, evenals geel, door de meeste vrouwen met het begrip „hu mor" in verband gebracht. Ook werd rood wel geassocieerd met modern, interessant, duur, vuil. Blauw werd „serieus, kalmerend, mannelijk" ge noemd, maar ook „ouderwets, saai, kil". Groen bleek een neutrale kleur zonder specifieke eigenschappen te zijn. Voorts bleek nog dat Franse en Ne derlandse vrouwen bij rood aan speel goed en juwelen denken, Zwitserse vrouwen aan suikerwaren, Ameri kaanse vrouwen aan cosmetica en toiletartikelen. Bij blauw dacht ieder een aan schoonmaakmiddelen, behal ve de Zwitserse dames die het schoonmaakmiddel groen zagen en bij blauw aan textiel dachten. Boven dien zagen zij cosmetica geel, terwijl men in verscheidene andere landen de kleur groen met cosmetica en toi letartikelen associeerde. Idee voor verliefden die zich wil len verloven: verlovingsringen met een bijpassende armband. Een Ne derlandse ringenfabriek brengt ze in de handel. Er zijn gladde exem plaren, passend bij de klassieke gladde ring, maar ook bewerkte, met hetzelfde werkje als de bijbe horende verlovingsringen. De kalkoen duikt trouwens al j eerder in de historie op. Colum- j bus ontdekte niet alleen Amerika. I maar ook de kalkoen, die bij I sommige indianenstammen in de j nieuwe wereld dikwijls op het j menu stond .Men at de kalkoen i in gebraden toestand en maakte j van de beentjes pijlen en versier- j selen. Op de toen nog in het wild j levende kalkoen werd intensief I gejaagd. j Het veelbewogen verleden van j dit specifieke kerstgevogelte is dus bepaald niet „typisch En- gels", al is het eten van kalkoen wel nauw verbonden met de j Engelse kerstviering. Ook de j naam „turkey" komt, volgens de j kalkoenkenners, van een heel an- j dere bakermat dan de Engelse. Columbus moet namelijk in eer- j ste instantie de kalkoen voor een j bijzonder soort pauw hebben aan gezien. Omdat hij bovendien van mening was dat hij in Indië te recht was gekomen, bracht hij het beestje naar Spanje onder de naam „toka", een Indische be naming voor de pauw. In Spanje maakten Joodse kooplieden hier van in het hebreeuws „tukki", en dit woord zou weer door de Engelsen tot „turkey" zijn ver vormd. In de ogen van de Amerikanen moet de kalkoen altijd een bij zondere vogel zijn geweest. Dat wordt onder meer afgeleid uit kronieken uit de zeventiende eeuw, waarin wordt verteld over uitbundige .thanksgivingsfeesten' die als dank voor overvloedige oogsten werden georganiseerd. Kalkoen was dan de hoofdschotel op het menu, een traditie die in het moderne Amerika op „Thanksgiving Day" (de derde donderdag in november) nog al tijd in ere wordt gehouden. De Amerikaanse vrijheidsheld Benjamin Franklin heeft zelfs eens aan zijn dochter geschre ven, dat hij liever de kalkoen („een waardig, oorspronkelijk en respectabel inwoner van Ameri ka") als symbool van zijn land had gezien dan „de kale adelaar die, zoals sommige mensen, leeft van roof en andere valse praktij ken, in het algemeen armzalig is en hoogst onbetrouwbaar". Niet alleen in culinair opzicht stond de kalkoen dus hoog genoteerd. Het Franse woord „dinde" voor kalkoen zou kunnen zijn afgeleid van de benaming „coq d'Inde": Indische haan. Ook die benaming wijst weer in de richting van het door Columbus ontdekte land dat aanvankelijk voor Indië werd aan gezien. De Grieken zagen de kal koen eveneens als een belangrijk personage. In een van de treur spelen van Sophocles weent „een koor van kalkoenen" over de dood van koning Meleager van Macedonië die de eerste kalkoe nen „van ergens overzee" naar Griekenland zou hebben gebracht. Aan de bereidingswijze van de kalkoen komt tegenwoordig wel wat meer raffinement te pas dan in de tijden van Columbus en Cortes. Culinaire experts omrin gen hun kerstkalkoentje met pa prikapoeder en witte wijn, met een cranberrysaus, met een vul ling van pruimen en appelen, met een roomsausje, met een saus van gember en kerrie of met pit tige kruiderijen in tropische trant; paprika's, pimentos, olij ven, knoflook. In welk „jasje" de kerstvogel ter tafel verschijnt: zorg altijd voor langzaam ontdooien en lang zaam braden als het om diep vrieskalkoen gaat. Gebruik bij het ontdooien nooit warm water of kachelwarmte. Zet het beest een nachtje „op kamertempera tuur" en zorg bij het braden voor een maflg vuur of etn matig war me oven. De gastvrouw die haar Kerstgasten een kalkoentje voorzet dat naar moderne trant „aan het spit" is geroosterd, is in dit op zicht toch niet zo modern als zij misschien wel denkt. „Kalkoen van het spit" werd in de zestiende eeuw al gegeten door de Azteken en de Spaanse veroveraar Cortes moet een van de eerste blanken zijn geweest die in het Mexico van die tijd de geroosterde kalkoenbout leerde eten en waarderen.

Digitale periodieken - Gemeentearchief Veenendaal

De Vallei | 1966 | | pagina 10