Zwak voor „aanbieding van de „Nederlandse vrouwen zijn altijd op koopjes uit..." Een paar tips voor meer vakantieplezier in Spanje Pas op voor wijn en.... olijfolie may o Toeristen hebben vaak een verkeerde indruk van Italië Jurkj es beschilderen Meer ruimte nodig voor de schatten van Elizabeth II JAPANSE BLOEMSCHIKKUNST Gebruik de claxon vaak kiil •i Gerieflijke daghotels nog weinig bekend THEEDOEK???? EEN LUCHTIG JUMPERTJE „IS DE MELK DAAR WEL TE VERTROUWEN..." DE DOEK DIE DIRECT DROOGT^H Mini-bankin Engeland kant en klaar in heel veel smaken en niet duur ook! ANAF 90 CENT SCHOUDERHAM ACHTERUIT OPVIJZELEN De verstandige vrouw kiest eens per maand het frisse, zuivere verband v.a. -,85 bij uw drogist NIET OPDRINGEN VRESELIJK DOM MELK MODELBLADEN REIZEN De wegen De treinen Openingstijden J Lekker eten (Van onze verslaggeefster) Met zijn allen verslaan we alle mevrouwen met een huishoudportemonnee, waar ook ter wereld: er is geen land te verzinnen waar zoveel huishoudjam wordt gekocht als in Nederland. Nergens gaan we zo grif in op de „speciale aanbiedingen van de week" als bij (Mis, nergens worden zoveel goedkope zuid vruchten in boodschappentassen gestopt en niemand koopt zovaak tonijn in gelei in plaats van een blik roze zalm als de Nederlandse vrouwen. Met is geen verwijt (wel een beet je, natuurlijk), maar een constatering, op grond van cijfers. Een van de mannen die die cijfers kent is de heer J. Lindeloo en hij is, bijvoorbeeld, voorzitter van de Algemene Neder landse Kruideniersbond. Hij zegt: „Nederland is het vuilnisvat van Europa. Wat je nergens kwijt kunt, gooi dat maar bij ons op de markt en het wordt gekocht". Met de heer Lindeloo zitten we in een mini-kantoortje, in een van zjjn drie zelfbedieningslevensmiddelenza- ken in Den Haag. We praten over het vak van kruidenier en hoe dat er straks gaat uitzien maar eerst even die zijsprong naar de klant en haar ge woonten: een Nederlandse vrouw met een man die op zijn tijd ook meedeelt in de stijging van dat wat „welvaart" heet. „Het is niet waar, dat iemand die in een zelfbedieningszaak rondstapt met een boodschappenmandje méér koopt dan hij of zij eigenlijk van plan was", zegt de heer Lindeloo. „Goed, zij mag dan iets kopen dat niet op het lijstje staat, een pak havermout bijvoorbeeld. Maar de volgende keer koopt zij dat pak havermout niet: omdat er dan wordt gedacht: oh ja, een pak haver mout heb ik nog in de kast staan". Een feit is ook dat de aankoop van levensmiddelen achterblijft bij de stij ging van de welvaart. Er is uitgere kend dat bij iedere gulden die een man méér verdient, zijn vrouw het bedrag dat zij aan levensmiddelen uitgeeft, maar met zestiende procent laat stij gen, gemiddeld. Een pietepeuterige stijging, dus. Maar meneer Lindeloo, iemand kan toch niet meer eten dan de maag ver dragen kan? „Helemaal waar", zegt de voorzitter van de Kruideniersbond en voegt er fijntjes lachend aan toe: „Maar je kunt wel béter gaan eten. Tafel-jam inplaats van" huishoud-jam en een blik goede roze zalm in plaats van een blik je uit de aanbieding-van-de-week. Ik bedoel maar. De Nederlandse vrouwen zijn altijd op de koopjes uit. En wij kruideniers, doen daaraan weer mee door al die speciale aanbiedin gen". „De concurrentie, we werken altijd met de goedkope kwaliteiten. Ergens is dat dom. Maar ligt dat nu aan de Nederlandse dames of aan ons, ze vra gen er toch om? Ik zou het een wis sel-werking willen noemen". En Nederland is ook het land van de margarine in plaats van de roomboter en we blijven bij de goedkope schouderham, terwijl de Belgische me vrouwen vrijwel altijd afvliegen op de goede achter-ham. En de man die dat allemaal in zijn zaak verkoopt? Dat is straks en ook nu al de man met het diploma HBS-A in zijn zak of het diploma van de mid delbare Detailhandels-vakschool, horen we van de heer Lindeloo. En dat is dan nog maar het begin. Want de krui denier van nu die het tenminste nog een paar jaar wil volhouden moet geen man meer zijn die zakjes suiker afweegt, maar een complete onderne mer. De heer Lindeloo heeft er het zij ne over gezegd, op de jaarvergadering van de Kruideniersbond. En als de heer Lindeloo iets zegt, doelt hij op zelfbedieningszaken, niet op de éénmanswinkel met een knechtje om boodschappen rond te brengen. De grootwinkelbedrijven daarbij uitgezon derd, want die vormen een hoofdstuk apart (ze hebben 24 procent van het marktaandeel, tegen de zelfstandigen 68 procent. Het deel dat overblijft komt toe aan de coöperaties). De kruideniers-stand vliegt achter uit. De mannen met de winkel van zichzelf alléén sluiten voortdurend en voorgoed, maar daarentegen komen er genoeg zelfbedieningszaken bij. En aan het hoofd daarvan staat een man die in feite iets heel anders is dan •en „kruidenier". „Nu ja", zegt de heer Lindeloo „als ik moet vertellen wat mijn beroep is, zeg ik doodeenvoudig: de man die u voor u heeft is kruidenier. Vraag aan de grote Albert Heijn wat hij is, en hij zegt hetzelfde. Gekke gezichten inte resseren ons niet. Het begrip „kruide nier" moet alleen een wat betere klank krijgen. Als je het woord uitspreekt denken de mensen aan kruideniers-po litiek, aan een wat zuinig mannetje, - l "■hS.-.V.VI&C >S ADVERTENTIE dat wikt en weegt. Om het eens ge woon te zeggen: onze image moet wat opgevijzeld worden". Hij praat over wat hij noemt een „antiek en verouderd begrip": iemand heeft de lagere school achter de rug, is getest, is afgekeurd voor alle ba nen wordt dus kruidenier. En niets is minder waar, horen we van hem. Stel nu, meneer Lindeloo, dat we het opeens in ons hoofd krijgen om kruide nier te worden. Wat gaat er dan alle maal met ons gebeuren? „U zou het meteen kunnen probe ren", grinnikt de heer Lindeloo, „maar niemand zou u geld geven om een zaak te beginnen. We gaan uit van een di ploma dat minstens na een Ulo-oplei ding is gehaald, het liefst na een HBS". Hij praat over de kruideniers-vak school, de ondernemers-opleiding, het diploma super-markt, het diploma groente en fruit, het diploma brood. „Wordt u er nog niet gek van", zegt hij. Helemaal, we hebben het begre pen; je opent niet zomaar een zelfbe dieningszaak in levensmiddelen. „Wat van de kruideniers van nu en van straks wordt verwacht", vertelt de heer Lindeloo, „is dat ze een bedrijf tot grotere hoogten brengen. Die men sen moeten economische verhandelin gen kunnen lezen en begrijpen, die mensen moeten vooruit kijken. De kruidenier van nu en straks is niet per se een meneer in een net pak die in een privé-kantoor zit, maar wel iemand die zijn klanten niet bedient, maar ad viseert. En onder adviseren versta ik dan niet opdringen". Nu we u toch bij de hand hebben, meneer Lindeloo, er belde vanmorgen iemand op, boos over het feit, dat hij bij zijn kruidenier alleen maar melk in kartonnetjes kon kopen en niet meer in flessen en dat was alles bij elkaar drie cent duurder. „Praat me niet over melk", zegt hij, „wij verkopen het ook, temeer omdat er in deze buurt geen melk-bezorging meer is. Goed, daarvoor zou ik spe ciaal nog een diploma moeten halen, als ik ook slagroom, yoghurt en vla wilde verkopen. Dat wordt te gek, we willen ook van al die speciale diplo ma's af. Eén groot, vast diploma, dat is de oplossing voor iemand die kruide nier wil worden en van alles in zijn zaak wil verkopen. Niet meer dat aparte. Maar om op uw vraag terug te komen: het is natuurlijk vreselijk dom van die kruidenier om alleen maar melk in kartonnetjes te verkopen en niet meer in flessen". Hij stapt de zaak in en wijst: melk in kartonnen, melk in flessen en melk in plastic zakken, waarvan er twee door een mevrouw in een boodschap penmand worden gestopt. \Ve horen dat melk in kartonnen, al is ze dan duur der, langer houdbaar is omdat ze niet lichtgevoelig meer is. En melk in plas tic en melk in flessen is dat wel. mmmfm Hjjiiiiiii ADVERTENTIE DDD DDIS Een nieuw vermaak in de Duitse universiteitsstad Göttingen is het be schilderen van de mini-jurkjes van de vrouwelijke studenten. Er ontstaan dan in ieder geval creaties die in de winkel niet te koop zijn LONDEN De schatten van ko ningin Elizabeth II van Engeland be ginnen uit de beschikbare ruimte te groeien. Wat zijn dat voor schatten? Diamanten colliers, „oude meesters", gouden dolken met gevesten van edel stenen en paarlen. Met elk jaar van haar regering die in 1952 is begonnen is het aan tal van deze kostbaarheden toegeno men en het vermeerdert nog steeds, grotendeels tengevolge van het aloude gebruik van het uitwisselen van ge schenken tussen vorsten Toen koning Feis al van Saoedi- Arabië kortgeleden in Engeland op bezoek was, bracht hij een diamanten collier en een van goud vervaardigde palmboom voor de koningin mee. Eli zabeth van haar kant schok hem een gouden keten en een grote zilveren schaal. Men zegt, dat de koningin van En geland meer diamanten colliers bezit dan welke vrouw ter wereld ook. De koningin heeft een paleis te Lon den, n.l. Buckingham Palace, twee kastelen te Windsor en Balmoral en het grote landhuis Sandringham in Norfolk, die allen tezamen verscheide ne honderden kamers tellen. Koningin Elizabeth is, naar verluidt, eigenares van meer dan 500 model bladen van Leonardo da Vinei. De waarde van een ervan werd onlangs geschat op een miljoen pond sterling. De meeste van de meer verganke lijke zaken worden bewaard in gewel ven met temperatuurregeling onder Buckingham Palace. De zorg voor de schatten van de koningin is toevertrouwd aan brigade generaal Geoffrey Hardy-Roberts, de huismeester van de koningin. Hij heeft honderden geschenken met smaak verdeeld over de verschillende kamers. Een kamer ziet er al gauw als een museum uit, als zij al te veel wordt volgepropt met voorwerpen, hoe kost baar en mooi die ook zijn, maar de paleiskamers zien er tot dusverre uit als paleiskamers. De koningin en haar gemaal, prins Philip, reizen veel in het buitenland. Elke keer komen zij met geschenken beladen terug. In 1961 schonk de ma- haradja van Jaipoer hare majesteit een dolk met een greep van jade, be zet met diamanten, robijnen en saf fieren. Ook gaf hij haar een paar uit Smaragd gesneden olifanten, niet veel hoger dan zeveneneenhalve centime ter. Bij een bezoek aan Sierra Leone in Afrika werd de koningin een onge slepen diamant ter grootte van een luiveëi aangeboden. Nikita Kroestsjef schonk de konin gin een mantel van Russisch sabel bont. HEDEMAN ALMELO Het zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar het is het niet. Wie naar Spanje (of naar welk land ook) gaat, hoort zijn vakantieadres bij familie of ken nissen achter te laten. Men kan dan, als er iets gebeurt, direct worden gewaarschuwd, desnoods via de alarm centrale van de A.N.W.B. FEESTEN: Op 7 juli is het groot feest in Pamplona. Half augustus begint een feestweek in San Sebastian. Een lijst waarop alle feesten staan die interes sant zijn voor toeristen, ligt klaar op het Spaans Nationaal Bureau voor Vreemdelingenverkeer in Den Haag. GELD: Een gulden is gelijk aan zestien en een halve peseta. Eén peseta komt dus overeen met zes centen. Honden mogen alleen de grens over, wanneer hun niets mankeert en ze tegen hondsdolheid zijn ingeënt. Dit moet staan omschreven in een ver klaring van de dierenarts. HOTELS: In elke Spaanse boekhandel zijn boekjes te krijgen (Guia de Hoteles de Espana) waarin alle hotels in Spanje staan beschreven. Prijs van de gids: tweehonderd peseta's. KLEDING. Bikini (op het strand) en short (op straat) mag. In bepaalde gevallen (zoals bij het bezoek aan een kerk) dient men zich beter te be dekken. Kruiers vragen per koffer ongeveer vijf peseta's. Daarvoor brengen zij de bagage naar de uitgang van het station en roepen zij ook nog een taxi. LIEFDE: een teer punt. In een boekje van het Spaans Verkeersbureau staat er dit over: „Als u er neiging toe mocht hebben, toont u dan uw teerhar tige gevoelens aan de Spaansen die nog niet zijn getrouwd. Maar u moet vooral niet vergeten, dat de Spaanse over het algemeen erg „moeilijk" is en, al is zij nog zo verliefd, de slechte gewoonte heeft het haar minnaar zwaar te laten verduren, tot zij er vast van verzekerd is dat hij ernstige trouwplannen heeft." MEENEMEN: U kunt tot een maxi mum van 25.000 peseta's meenemen over de grens; als u tenminste in Spanje vervaardigde artikelen hebt gekocht. De uitvoer van sigaretten en alcohol is beperkt: respectievelijk tweehonderd stuks en één fles. PRIJZENEnkele voorbeelden. De beste zitplaats in een van de grote bioscopen in Madrid of Barcelona kost 25 tot 35 peseta's; een paar schoenen moet driehonderd tot zeshonderd pese- mmmm ta's opbrengen, een grote koffer van bordpapier is 150 peseta's waard en een fles uitstekende Spaanse cognac kost ongeveer 45 peseta's. Spanje wordt duurder, maar het kan er (ver geleken met Nederland) nog steeds best mee door. Sigaretten worden, evenals andere rookartikelen, overal verkocht: in de „estancos" (tabakswinkels), maar ook in bars, cafés en cafétaria's. TAXI'S: Gebruikelijk wordt de taxi chauffeur een fooi gegeven van hoog uit tien procent. Dit geldt ook voor kelners. (Van onze correspondent) MADRID Er ligt in de Spaan» 'ïeken een medicijn klaar dat Estrepto-enterol heet. Het helpt uitste "X tegen darmstoornissen en is daarom zeer in trek bij de duizenden toe. ui, die zich voor de eerste keer in hun leven wagen aan een onvervalste Spaanse maaltijd, inclusief de on vermijdelijke knoflook en de olijfolie. Het eten blijkt vaak (te) zwaar op de maag te liggen. Het moet even wennen. Wie zich ook in Spanje liever wil houden aan maaltijden die met marga rine zijn toebereid is aangewezen op een „menu para turistas", dat tegen woordig in veel hotels wordt geser veerd. Het menu bestaat uit drie gangen plus wat brood en wijn. De prijs is ongeveer tachtig peseta's: 4,80 gulden. Duurder kan natuurlijk ook. De klasse van een eethuis wordt aangegeven door getekende vorkjes. Twee vorkjes bovenaan de spijskaart betekent „schappelijke prijzen", vier vorkjes wil zeggen „hier bent u al gauw gauw een gulden of twaalf kwijt". Er wordt in Spanje volgens Neder landse maatstaven laat gegeten. De lunch komt na twee uur op tafel, het avondeten (ook warm) na negen 's- avonds. De wijn is in Spanje laag in prijs (een liter tafelwijn kost zo'n veertig cent), maar het alcoholgehalte mag er zijn. Wie 's avonds nog moet autorij den kan zich daarom beter houden aan niet te grote hoeveelheden gaseosa: ijsgekoelde gazeuse, voor vier peseta's (24 cent) per liter. De smalle drukke wegen in Spanje zitten vol bochten, die vaak niet zijn opgehoogd. De bermen bestaan uit rul zand, wat passeren tot een hachelijke zaak maakt. Wie zich op de Spaanse wegen waagt, doet er goed aan eerst na te gaan hoe slecht of goed het uitgestippelde traject is. Nog een tip: veel claxonneren is een gebiedende eis voor elke automobilist die bergop waarts rijdt of een kromming in de weg nadert. Een waarschuwing: Spanje is verhoudingsgewijs, na Japan, het land met de meeste verkeersongeluk ken. Het vorige jaar vielen daarbij 4374 doden. Een trein in Spanje rijdt in de bergen op z'n hardst 80 kilometer per uur. Wie van doorrijden houdt kan beter geen (goedkoop) boemeltreintje (correo) ne men, maar een „rapido" of de nacht expres. Gerieflijke (dure) treinen zijn de TER ENFIELD (Engeland) Dezer da gen is te Enfield een minibank ge opend. Aan de gevel van Barclays Bank hangt een klein apparaat, waar uit de klanten dag en nacht een be drag van 10 pond kunnen opnemen. Een speciale kaart met een code nummer wordt in het apparaat ge plaatst. Na het indrukken van een co- denummerknop komen de contanten uit het apparaat tevoorschijn. Volgens Sir Thomas Blend, direc teur van Barclays, is dit het eerste apparaat van zijn soort ter wereld. en de Talgo, die vooral op lange trajecten de voorkeur verdienen. Openbare kantoren zijn zelden voor 11 uur open. Om één uur sluiten zij al weer. De banken werken tot vier uur door. Van de winkels zijn de krui denierszaken het langst open: tot acht of negen uur 's avonds. Ze zijn dicht tussen een en vier uur 's middags. Leuk jumpertje voor de vakantie, heel luchtig en u kunt het zelf met dralon-garen breien en haken. Slechts 250 gram garen is er voor nodig; im mers draion weegt niet veel. wwmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm ADVERTENTIE AMSTERDAM Mevrouw Marie Antoinette Cerlini Veraa, directrice van het Nationaal Italiaans Verkeersbureau in Amsterdam, legt haar handen zwaar op het grote bureau in de grote kamer en zegt: „Wat een onzin, toch. Soms komen hier mensen die ons in alle ernst vragen of de melk in Italië wel is te vertrouwen. Of je die niet eerst moet koken. Nou vraag ik je. Bij ons werd de melk al eerder gepasteuriseerd dan in Nederland. Dat weet ik honderd procent zeker. Mijn eigen schoonvader was er direct bij betrokken. De Nederlandse IKEB AN A-CLUB organiseerde dezer dagen in Esplanade te Utrecht een demonstratie bloem schikken door twee Japanse docenten, professor Chika Mihara en miss Ki Kue Itoh, vati de Sogetsu en Ohara- school in Japan. Op de foto: miss Ki Kue Itoh tijdens de demonstratie* De wolk is al weer overgedreven. Mevrouw Gerlini, van geboorte Neder landse, maar opgevoed in Italië en ge trouwd met een Italiaan, lacht nu breed uit. „Je kunt het natuurlijk de mensen niet kwalijk nemen, dat ze niet beter weten", zegt ze vergoelijkend. „Wat ook bijna niemand weet is dat we in Italië aardappels in overvloed ver bouwen. Niemand hoeft die dingen mee te sjouwen als hij op reis gaat. En dan nog iets: Ik kreeg eens een brief van een toeriste die een kunstbeen had. Ze wilde weten of men haar in Italië wel kon helpen als haar iets zou overko men. Ik heb haar teruggeschreven dat in alle grote steden van ons land ortho pedische ziekenhuizen zijn, met chirur gen die internationale bekendheid heb ben". Volgens mevrouw Cerlini zijn er nog betrekkelijk weinig Nederlanders, die weten dat Italië een groot aantal „Dag hotels" („albergi Diurni") rijk is, die altijd in de buurt van een station staan. „Die hotels zijn speciaal bestemd voor mensen die even op adem willen komen. Men kan er niet overnachten, maar wel is het mogelijk om er voor en kele uren een kamer met bed te huren, om er wat te werken (men verhuurt schrijfmachines) of om een bad te ne men. In een daghotel lopen schoen poetsers rond, men kan er zich laten knippen of pedicuren en het is zelfs mogelijk om er een Turks bad te ne men". „Italië is een schoon land", zegt me- der, tandenborstels, kammen en zo meer". „Een speciale plaats neemt de „Sa- Ie e Fabacchi" in, waar sigaren, siga retten, lucifers, zout, postzegels en an sichtkaarten worden verkocht. Deze ta- baccheria zijn vaak ondergebracht bij de bars, maar een bar is niet altijd een tabaccheria". Het brengt haar op een ander onder werp: „In een en hetzelfde café wor den verschillende prijzen gerekend voor (bijvoorbeeld) een en hetzelfde kopje espresso. Dat kost aan de bar „Al ban co" gemiddeld 35 lire, maar aan een tafeltje „al tavolino" vijftig lire. Het extra geld is voor de bediening. vrouw Cerlini. „In een slagerswinkel kun je van de vloer eten. Er hangt in de zomer nooit vlees uitgestald. Alles wordt bewaard in grote frigidaires". En nu ze het toch over slagers heeft: „In Florence en omstreken heet een biefstuk niet „bistecca", maar bistecca alia fiorentina". Een bistecca is een dun lapje, meestal gegrild, vlees dat uit stekend smaakt". „Er zijn", zegt mevrouw Cerlini, „twee soorten kruidenierswinkels: de Pizzicheria en de Drogheria. Bij de eerste koopt men: boter, kaas, ham, worstsoorten, eten in blik, olie en azijn; b(j de tweede: koffie, thee, suiker, krui den, zeep, soda en de meest voorkomen de parfumerieartikelen, zoals talkpoe- Het Italiaanse brood mag er volgens haar, in elk opzicht zijn. „Onze bak kers maken alles: van het landelijke on gezouten brood („pane casareccio") tot kunstige kleine broodjes toe. Wie per se brood wil hebben om er boterhammen van te snijden moet vragen naar „pane a casetta". Ook het eten in Italië kan ze ieder een van harte aanbevelen: in de restau rants waar de menu's vaak zijn aange past aan de smaak van de toeristen, of in de trattoria's, de meer eenvoudige restaurants. Hier is het eten puur Ita liaans. In de rosticceria's tenslotte kun nen de gasten, staande aan de bar, iets eten, maar ook is het mogelijk om een portie kip, rollade, vis, gevulde pa prika's etc. mee naar huis te nemen. Mevrouw Cerlini heeft tot slot nog een paar dingen op haar hart. Het eer ste: „Waarom nemen de toeristen al tijd zo veel eten in blik mee, als ze op reis gaan? Italië zit vol met verso groente". Het tweede: „De wijn in Italië is koppiger dan u denkt. Begin met mondjesmaat en: drink, na het zonne baden ook niet van die grote glazen met ijskoude limonade of zo. Dat is onge zond".

Digitale periodieken - Gemeentearchief Veenendaal

De Vallei | 1967 | | pagina 8